Wandelen in de regio Wiltz

Foto reeks Regio Wiltz.
De regio Wiltz in Luxemburg is het eenvoudigst vanaf Bastogne te bereiken. Via Brussel en Luik of Brussel en Namen en vervolgens via de N4. Persoonlijk vinden wij het laatste traject het fijnst rijden.
De regio Wiltz is een bosrijk gebied aan de Noord-Oost zijde begrensd door de rivieren Wiltz en Sure. De route die wij hebben gelopen loopt van Wiltz naar Kautenbach en vervolgens richting Bourscheid. Circa 3 km voor Bourscheid waar de Witz ontspringt uit de Sure zijn we naar het Westen afgeslagen richting Esch sur Sure. Via Esch sur Sure zijn we weer teruggelopen naar Wiltz. Een traject van totaal 40 km in 4 dagen. Maar wel met ca. 22 kilo op je rug!
Route omschrijving, We kwamen om ca 14.00 aan in Wiltz waar we inkopen hebben gedaan en de rest van de dag hebben doorgebracht. Een leuk gezellig plaatsje met maar één winkelstraat en supermarkt. We hebben gegeten in de lokale friettent.

Na een nacht op de camping in Niederwiltz hebben we onze auto in Wiltz geparkeerd en zijn we in de regen vertrokken richting Kautenbach. Gelukkig regende het maar gedurende de eerste 2 km van het totale traject van 11 km. De rest van de dag bleef het droog.

In Kautenbach is een mooie camping die nog open was maar niet veel bezoekers had. Het was immers al half oktober en de meeste campings in deze regio sluiten half of eind oktober. 's avonds na het potje koken naar bed, natuurlijk aan een riviertje waar je bij het gekabbel hiervan heerlijk kunt slapen.

De volgende morgen scheen de zon weer. 's nachts had het flink geregend, dus moest de tent nog nat weer de rugzak in. Het tweede traject was mooier dan het eerste. Mooie herfstkleuren met nog mooiere paddestoelen die je in zeeland zelden ziet. Een aantal campings waren al gesloten. dus hebben we lopen zoeken totdat we een kleine minicamping vonden vlak bij Boukelzermillen. Daar konden we de tent nog drogen in een heerlijk avondzonnetje voordat we weer ons potje moesten bereiden. Het was een koude maar droge nacht.

Het derde traject moest ons leiden naar Esch sur Sure. Een mooi plaatsje waar we al eens geweest waren. Wederom was het mooi weer en een genot om te lopen. Niet te warm, niet te koud en in deze tijd kom je ook bijna niemand tegen. Lekker rustig. Nadat we na een trip van 8 km aankwamen was de lucht al weer betrokken en net nadat we de tent hadden opgezet begon het te regenen. 's avonds zijn we bij de Chinees wezen eten want in de regen koken is maar niks.

Het vierde en laatste traject hebben we geheel in de regen meoeten afleggen. Net ten noorden van Esch sur Sure kun je een steil pad beklimmen naar een uitkijkpunt. Vandaar hebben we onze weg vervolgd via Buderscheid terug naar Wiltz. Het is wel een leuk stuk maar relatief open maar is dan met regen minder leuk. Het grootste stuk van de 8 km loop je over asfalt, in tegenstelling tot de eerste drie dagen. Toen we nog steeds in de regen aankwamen in Wiltz zijn we direct de auto ingekropen en weer richting Zeeland gereden.

Ondanks de regen is het zeker de moeite waard om deze regio te bezoeken.
Algemene informatie:
  • Camping informatie Luxemburg.
  • Nationaal bureau voor tourisme.

  • Terug reisverslagen

    - Einde -