Rondreis "Amazing Thailand" winter 2002


De reis begon op 24 januari 2002 en eindigde conform planning 15 dagen later op 7 februari 2002.
Het betrof een culturele rondreis met 30 personen door Thailand. Het grootste gedeelte van de totale reis (3020 km) hebben we afgelegd per touringcar. Voor een gedeelte van de terugreis (van Chiang Mai naar Bangkok) hebben we gebruik gemaakt van de nachttrein. Wat overigens heel goed te doen is en maar weinig Bath-jes koste. (EUR. 20,00 p.p.)
Na afloop van het culturele gedeelte hebben we ca. twee dagen kunnen uitrusten in de badplaats Cha-am. ca. 200 km ten zuiden van Bangkok.

Dag 1, (24 januari 2002) We starten de dag met een spannende treinreis naar Schiphol. De reis duurde een uur langer dan verwacht vanwege een stremming ter plaatse van het station Lage Zwaluwe. Gelukkig ariveerden we nog op tijd op Schiphol om rustig te kunnen inchecken. Na nog een broodje en wat koffie vertrokken we om 15.00 met een ca. half uur vertraging met China Airlines richting Bangkok de hoofdstad van het voormalige Siam.
Het was een relaxende reis doordat de vlucht niet helemaal was volgeboekt waardoor er wat stoelen vrijbleven om te slapen. Bovendien was er ook voldoende beenruimte wat ook nogal eens anders is.
De non-stop reis van Amsterdam naar Bangkok duurde 11.15 uur.
Dag 2, (25 januari 2002) Na aankomst in Bangkok maken we voor het eerst kennis met onze reisleider Frits en onze Thaise gids Oye en natuurlijk de rest van het reisgezelschap want in het vliegtuig was nog niet duidelijk wie voor de 'Amazing Thailand' tour had gekozen. Het is nog vroeg in de ochtend bij aankomst (9.30) dus snel met de touringcar naar het Mandarin hotel, zodat we de middag nog nuttig kunnen besteden. De eerste indruk die we van van Bangkok krijgen is die van smog, etensgeur, drukte en viezigheid, waar de bewoners zich desondanks toch -naar dit eerste inzicht- goed vermaken. Na onze bezittingen te hebben achtergelaten in het hotel zijn we gaan wandelen in China-town. Hier werd onze eerste indruk bevestigd doordat, in de grote drukte die daar heerste, iedereen gemoedelijk en lachend met elkaar omging. Ons eerste tempel die we bezochten was een Chinese. Het verschil is eenvoudig te zien. De Thaise tempel is minder sierlijk, er is minder rood toegepast en meer mozaïek.
We eindigen de tour bij een restaurant aan het water waar we de lunch hebben genuttigd. Onze eerste kennismaking met het Thaise voedsel. Voor ons in dit geval een buffet met veel keus. De keuze bestond uit soep, noedels, gekookte groente en rijst met varkensvlees en/of kip en fruit na. Het soort buffet waaruit, we nog vele keren, zelfs drie maal per dag, konden kiezen. Pasta's en eiproducten zijn ook erg in en vaak te verkrijgen. Vanuit het restaurant kunnen we direct aan boord van een longtail boot stappen voor een rondvaart in de khlongs van Bangkok. Een slanke boot, voorgestuwd door een auto-motor met aan de aandrijfas een schroef die op een lange staart lijkt. Veel mensen wonen aan deze khlongs in paalwoningen met een minimum aan luxe en alleen een dak boven hun hoofd. Er wordt uit de khlongs gedronken, er wordt in gezwommen, gewassen; De vaat, zichzelf, de was kortom niet altijd even hygienisch. De boottocht in de hete middag was slaapwekkend waardoor veel reisgenoten knikkebollend de tocht hebben afgemaakt.
Eenmaal terug in het hotel waren we de rest van de dag waren we vrij om op eigen gelegenheid op verkenning te gaan in deze miljoenenstad die ca. 10 miljoen inwoners en een oppervlakte van 1560 km2 heeft. Ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Temidden van het drukke verkeer (er zijn ca. 3,4 miljoen auto’s en 3 miljoen bromfietsen) vind je op iedere hoek van de straat de traditionele eetkarretjes. Al dat eten wat in grote ketels staat te pruttelen verspreid een weïge zoete geur die je overal ruikt. De Thai eet drie maal of meer per dag buiten de deur dus kun je wel een voorstelling maken van de hoeveelheid eten die wordt bereid gezien het aantal inwoners.
Dit allemaal gaat gemoedelijk samen en is heel 'Sanuk' wat vriendelijk betekend voor de Thai. Niet voor niets heeft het land als bijnaam ’Het land van de Eeuwige Glimlach’.
s'Avonds om 19.00 weer paraat voor het diner (eerder omschreven buffet) en een avondwandeling na afloop. Daarna eindelijk naar bed na ca. 40 uur op de been.
Foto reeks
Dag 3, (26 januari 2002) Na de 1e overnachting in het Mandarin en een goed ontbijt gaan we richting de sfeervolle groente- en fruitmarkt 'Pak Khlong' waar we een wandeling maken tussen de talloze kraampjes met bloemen, groente en fruit. Je ziet ook veel kunstbloemen gemaakt van bijprodukten van de plant. B.v. gemaakt van de stam van een bananenboom. De Thai is heel creatief op dat gebied. Ook vind je veel orchideën en lotussen in Thailand die verhandeld worden over heel de wereld. Deze markt is de grootste van Thailand.

Om ca. 11.00 vertrekken we richting één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Thailand het Grand Palace met zijn 'Wat Phra Kaeo' tempel. De bouw van het monument is gestart in 1782 ter gelegenheid van de stichting van de nieuwe hoofdstad van de Chakri dynastie. De tempel herbergt de smaragden Boeddha. Eén van de mooiste exemplaren van Thailand.
Om binnen te mogen moet je een broek tot op je enkels en schoenen met hielbandjes dragen en moeten je schouders bedekt zijn. Er wordt geen uitzondering gemaakt! Voldoe je niet aan de kleding eisen dan kom je er niet in. Je kunt wel ter plaatse een charong huren tegen het tonen van je paspoort, Het was op dit tijdstip zeer druk in het complex waarbij het tevens moeilijk was om te fotograferen doordat alle gebouwen heel dicht op elkaar stonden. Om 14.00 (tijdens etenstijd van de toerist) werd het wat rustiger en kon je de omgeving rustig in je op nemen.
Kom je daarna buiten het tempelcomplex dan wordt het nog rustiger en kun je op het gemak het paleis bekijken. Er is zelfs een leuk restaurantje te vinden om te eten. Het menu bestaat uit een voorgepakte maaltijd met frisdrank.
Na de maaltijd zijn we doorgelopen naar het vlakbij liggende 'Sanam Luang' het park waar veel vliegerwedsrtijden worden gehouden.
Na ons bezoek aan oude stad zijn we met de 'tuk tuk' vertrokken richting de wijk Dusit naar 'Wat Indravihara' en 'Wat Benchamabophit' ook wel de marmeren tempel genoemd. 'Wat Benchamabophit is een kleinere tempel waarbij een mooi monniken verblijf is te vinden. De tempel dateert uit begin 1900 en is gebouwd voor Rama V en bevat een grote verzameling Boeddha beelden uit zijn persoonlijke verzameling.
Zoals in elke grote stad werden we door de chaufeur van de 'tuk tuk' verleid om naar een juwelier en kleermaker te gaan. Deze chaufeurs krijgen provisie of wat gratis benzine wanneer ze toeristen meenemen naar zo'n gelegenheid. We hebben bij de juwelier blauw saffieren oorbellen met een hangertje gekocht en bij de kleermaker een zijden jurkje laten maken. De kwaliteit was goed maar waarschijnlijk wel iets te veel betaald.
Voor de avond hadden we afgesproken om te gaan eten in het werelds hoogste hotel Bayoke II in Bangkok. Het gebouw telt 84 verdiepingen waarvan het restaurant op de 72e verdieping is te vinden. We hadden keus uit de Thaise, Japanse, Europese, Arabische en Italiaanse keuken. Kortom te veel om allemaal te proberen. Het weer was gelukkig goed waardoor we een goed uitzicht op Bangkok bij avond hadden.

Als afsluiting van de avond werden we gedropt in de uitgangswijk 'Patpong'. Op deze markt kun je voor een prikkie immitatie spullen kopen. Dit loopt uiteen van alle kledingmerken en horloges tot sieraden aan toe. De wijk staat ook bekend om haar bloeiende sexindustrie. Bij elk cafe wordt je wel naar binnen gelokt om te genieten van de mooie dames die zich graag laten bekijken en ................ Omstreeks 23.00 was het drukke programma voorbij en konden we gaan dromen over al het moois wat we hadden gezien.
Dag 4, (27 januari 2002) Na onze 2e overnachting in het Mandarin zijn we vertokken richting de drijvende markt nabij 'Damnoen Saduak' Voordat we echter ter plaatse waren hebben we eerst een bezoek gebracht aan een kokosplantage. Bij deze plantage was een nijverheidsstraat te bezichtigen waar je kon zien wat er allemaal van de kokosnoot en haar bijproduct wordt gemaakt. Dit loopt uiteen van een soort melasse tot souvenirs. De schaal wordt gebruikt als brandstof van kachels en ovens. Eenmaal aangekomen in 'Damnoen Saduak' stappen we op een longtailboot en gaan op weg naar de ca. 2 km verderop gelegen drijvende markt. Bij het naderen van deze markt zien we één lange khlong met een gekrioel van bootjes voorzien van koopwaar. Het betreft veelal groente, fruit en Thais eten. Het gebeuren is heel toeristisch en in de bootjes zie je meer blanken dan Thai. Het geeft echter wel een indruk hoe het vroeger moest zijn geweest toen de handel nog hoofdzakelijk via de khlongs plaatsvond.

Na afscheid te hebben genomen van de drijvende markt zijn we richting Nakhon Pathom gereden. Hier bevindt zich de grootste Chedi ofwel Stupa van Thailand. De 'Phra Pathom Chedi' met zijn hoogte van maar liefst 120m is één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Thailand en het hoogste boeddhistische monument ter wereld. Er volledig omheen lopen duurt ca. 5 minuten. Op het moment dat wij er waren werd er voor de Chedi door één van de princessen van het koningshuis een liefdadigheidsbijeenkomst georganiseerd waar gratis prothesen werden verstrekt. Het schijnt dat het koningshuis meerder van deze projecten organiseerd. Het koningshuis is ontzettend populair bij de Thai. Dit soort projecten zal hier zeker aan bijdragen.
Voor de lunch zijn we vertrokken naar een klein Thais restaurant met hooguit 20 zitplaatsen. Het eten bestond uit soep vooraf en rijst met naar keuze varkensvlees of kip en als desert .......... een soort zoete grapefruit. Alleen het fruit werd als laatste gebracht maar verder is er geen logische volgorde in de diverse gangen. De koffie was overigens niet te drinken. Dit geldt voor veel gelegenheden. Alleen wanneer expliciet wordt aangegeven dat het Europese koffie is kun je een goed bakkie verwachten.

Na de lunch zijn we direct terug gereden naar het hotel waar we nog even zijn gaan zonnen bij het zwembad. Verwacht niet teveel van het zwembad in het Mandarin. Het ligt midden in de stad en is niet groter dan het gemiddelde saunabad. Ook hebben we de nodige baantjes getrokken want 2 weken zonder sport doet je geen goed.

's avonds zijn we vertrokken naar het 'Silom Village' een gelegenheid waar we onder het nuttigen van de maaltijd konden genieten van diverse traditionele dansen. Het was een professioneel gezelschap die allen een studie hadden gevolgd in deze richting. De voorstelling was groot opgezet en de zaal zat vooral vol met toeristen. De dansen waren heel indrukwekkend. Vooral de bewegingen waren heel sierlijk en je kon zien dat de lenigheid die hierbij komt kijken alleen weggelegd is voor dansers die van van kinds af aan geoefend hebben. Het eten werd opgediend op de traditionele wijze in kleine schaaltjes op een dienplateau. Het leek veel op de traditionele 'Khantoke'maaltijden in het noorden van Thailand. Kortom een gelegenheid die de moeite waard is om te bezoeken. Teruggekomen bij het hotel hebben we nog een Internetcafe opgezocht. Geen probleem in Bangkok want in elke wijk heb je er wel een aantal. De kosten varieren flink per stad. In Bangkok koste ons het 30 Bath per uur.
Dag 5, (28 januari 2002) Na onze 3e overnachting in het Mandarin (Rama V) verlieten we Bangkok op weg naar Ban Don Wai, waar we pauzeren bij een typisch Thaise markt waar weinig toeristen te vinden zijn. Gelegen aan het water straalt deze markt een heel bijzondere sfeer uit.
Vervolgens gingen we in groepjes van zes aan boord van een aantal longtailbootjes (je hebt ze in allerlei maten) voor een schitterende tocht langs talloze fruitgaarden, lotus- en orchideeënkwekerijen. Er waren ook nauwe slootjes bij waar onder meer ook sinaasappels, guave, pomelo’s en andere groente- en fruitsoorten werden verbouwd.
Vervolgens voeren we met een grote boot naar de 'Rose Garden' voor de lunch. Onderweg konden we ook veel mooie vogels aanschouwen waaronder de witte rijstvogel. In de middag, na de lunch met dit keer heerlijke vis en wat Belgse frieten, reden we verder naar de River Khwae Yai.
Hier hebben we eerst een bezoek gebracht aan de erebegraafplaats 'Kanchanaburi war cemetery' voor slachtoffers van de Birma spoorlijn. Die spoorlijn waaraan veel mensen in opdracht van de Japanners hebben gewerkt heeft naast veel Engelse en Nederlandse militaire gevangen ook veel levens gekost van de Aziatische bevolking. Dankzij de tollerante houding van de Thai hebben zij het aantal doden kunnen beperken. "We did forgive it but don't forget it" was de uitspraak van onze gids.
Na het bezoek aan de begraafplaats zijn we vertrokken richting de ‘Bridge over The River Khwae Yai’ nog geen 5 minuten rijden. Wederom een toeristisch terkpleister waar naast wat oude wagons uit die tijd veel souvenirs- en kleding stalletjes te vinden zijn. De brug inmiddels van staal met in het midden twee door de Japanners aangeboden brugleggers is nog steeds in gebruik. Er rijden geen elektrische treinen in Thailand maar vermoedelijk nog veel diesels. Na ca. een uur te hebben rondgelopen zijn we vertrokken richting het Baan Suan Fon hotel in Kanchanaburi. Een leuk resort aan de 'Khwae Yai' met paalwoningen waar we na aankomst lekker hebben genoten van het zwembad.
's avonds hebben we deelgenomen aan een nachtcruise over de river 'Khwae Yai' tot voorbij de brug en weer terug naar ons resort. Opnieuw konden we kiezen uit een buffet met allerlei lekkere dingen.
Geen nieuwe gerechten maar wel extra romantisch onder het schijnsel van de volle maan en het getsjirp van krekels.
Dag 6, (29 januari 2002) Na ons ontbijt op een terras aan het water zijn we vertrokken richting het noorden. De volgende overnachting was gepland in Phitsanulok ca. 5 uur rijden vanaf ons vertrekpunt Kanchanaburi. Onderweg zijn we gestopt in de oude stad 'Ayutthaya', die van 1350 tot 1767 als hoofdstad van Thailand fungeerde. De periode voor Chakri dynastie in Bangkok. De ruïnes en tempels in deze fraaie stad, die nog steeds de sfeer uit de glorietijd uitstraalt, trekken jaarlijks veel bezoekers. Wij bezochten de 'Wat Phra Sri Samphet' tempel met het ernaast gelegen ruïnecomplex. Het tempelcomplex bevat nog drie oude stenen Chedi's die het geheel domineren. Van de tempel en het entree-gebouw zijn alleen nog de stenen ruïnes te zien. Wanneer je één van deze ruïnes beklimt krijg je een schitterend overzicht met op de achtergrond de 14e eeuwse prang van 'Wat phra Ram'.
Na ca. een uur rondneuzen zijn we verder gereden naar Phitsanulok. Op ongeveer de helft van de rit zijn we gestopt bij Nakhon Sawan voor wederom een 'James Bond' boottocht over de rivier Chayo Phraya. Zo'n paar kilometer uitwaaien op het water doet je goed na ca. drie uur in de bus. Aansluitend aan deze boottocht zijn we gaan lunchen waarna we om ca. 17.00 arriveerden bij ons hotel Phitsanuloke Thani.
Phitsanulok, gelegen aan de rivier de Nan, is bekend om haar talloze woonboten en drijvende restaurants langs de oever van deze rivier. Diegene die wij gezien hebben zijn gebouwd van roestige stalen golfplaat en gaven een sombere indruk. s'avonds zijn we na het diner met de fietstaxi (Riksha) naar de 'Vliegende groentemarkt' gereden. Hier kon je deelnemen aan het groente vangen dat vanaf ca. 10m verder omhoog werd gegooid. Natuurlijk was er ook een nachtmarkt aanwezig waar je immitatiekleding en souvenirs kon kopen. Hoe meer naar het Noorden des te minder je kon afdingen op de prijs. Bij sommige stalletjes maar 1/3e van de prijs terwijl je in Bangkok soms 2/3e deel van de prijs afkreeg.
Ook zijn we gestopt om wat insekten te eten. We passeerden een stalletje waar je gefrituurde maden, kakkerlakken en schorpioenen kon kopen. De smaak van frituurolie overheerste zodat we nog niet weten hoe een lekkere verse made of kakkerlak smaakt. Na dit avontuur heeft onze chauffeur ons weer netjes bij het hotel afgezet.
Foto reeks
Dag 7, (30 januari 2002) Na onze overnachting in het hotel 'Phitsanuloke Thani' vertrekken we al vroeg naar Chiang Rai. Wederom een dag van veel reizen waarbij we onderweg zijn gestopt bij de 1e hoofdstad van Thailand Sukothai. Een kosmopolitisch koninkrijk uit de 13e eeuw met vele culturen, die elk hun eigen stempel op de stad hebben gedrukt. Dat alles heeft geleid tot een diversiteit aan monumenten en ruïnes. We hebben het Historical Park (ca. 70m2 km) met de fiets verkend om toch in de vrij korte tijd de belangrijkste monumenten te kunnen bezichtigen. De tempel 'Wat Mahathat' heeft de meeste indruk achtergelaten. Dit waarschijnlijk omdat ten tijde van ons bezoek een aantal monniken ter plaatse aan het mediteren waren. Als tweede vonden wij 'Wat Si Sawai', de drie oude Khmer prangs het mooist. De afbeeldingen van Hindoeistische goden op deze prangs zijn na de Khmer periode vervangen door Boeddhabeelden. Ook lag het complex vol met lotusvijvers waarvan er enkele in bloei stonden.

Na de lunch in Sri Satchanalai besteden we de rest van de middag aan de mooie bergachtige route naar Chiang Rai, waar we in de late namiddag arriveren bij ons hotel 'Little Duck'. Onderweg zijn we nog wel een keer gestopt bij een annanas plantage waar we heerlijke verse annanas hebben gegeten en hebben kunnen zien hoe deze vrucht wordt verbouwd. De naam van ons hotel in Chiang Rai begrijpen we nog steeds niet want het was het grootste hotel tot op dat moment dat we hadden gezien. Voor het hotel kon je van de lokale bevolking weer de nodige souvenirs kopen. Na het diner in het hotel en een korte avondwandeling zijn we gaan slapen.
Dag 8, (31 januari 2002) Na onze 1e nacht in het 'Little Duck' hotel zijn we vertrokken richting het Mae Salong gebergte kennis met de Akha en Yao bergstammen. Hiervoor moesten we de bus achterlaten en zijn we met jeeps verder gereden. Deze kleur- en traditierijke volken leven in de ruige heuvels van Noord-Thailand en hebben hun primitieve levenswijze op opmerkelijke wijze gehandhaafd. Wat opvalt is de veranderende bron van inkomsten van deze mensen. Waar wij geweest zijn is dit inkomen steeds meer afhankelijk van de toeristen industrie en minder vaak van de landbouw zoals in het verleden het geval was. Je vindt nu ook daar dezelfde stalletjes (zoals b.v. in Chiang Mai) waar je zelfgemaakte sieraden kunt kopen. Het is genant te zien hoe de mensen nog worstelen met hun nieuwe bron van inkomen waarmee ze hun zelfstandigheid verliezen. Toch geeft zo'n bezoek een goede indruk van hoe de mensen daar vroeger leefden.
De Yao gaan dit beter af als de Akha die nog vrij primitief leven. In het Yao dorp staat een schoolje opgericht met het geld van UNICEF voor opvang van kinderen van werkende ouders. De ouders kunnen zich dan beter concentren op de handel. De Yao zijn hoofdzakelijk handelaars waarbij de Akha meer bedelen en dit dus ook aan hun kinderen meegeven.
Vervolgens zijn we doorgereden naar de beruchte ’Golden Triangle’ (gouden driehoek) aan de brede Mekong rivier, waar Birma, Laos en Thailand samenkomen. Dit is de plek waar de opiumteelt enige tijd geleden nog flink bloeide en inkomsten opleverde voor de lokale bevolking. De overheid heeft zich enorm ingezet om de bergstammen ertoe over te halen om andere gewassen te verbouwen waardoor in de loop der jaren al vele opiumvelden zijn verdwenen.
We hebben geluncht in een restaurant aan de rivier nabij het plaatsje Sop Ruak, centraal gelegen op het drielandenpunt van Birma, Laos en Thailand. Vanaf het restaurant kon je genieten van de bezigheden op de Mekong rivier. Vanaf de aanlegsteiger bij het restaurant zijn we op een grote longtailboot gestapt voor een rondvaart over de Mekong rivier. In eertse instantie zijn we richting Birma gevaren waar we vlak voor de kust onze schroef verloren. Gelukkig werd er snel vervangend vervoer verzorgd en konden we de terugweg richting Laos vervolgen. In Laos zijn we aan wal gegaan voor een bezoek aan een klein dorpje waar je een stempel voor in je paspoort kan halen en een kaartje vanuit Laos kan versturen. Kortom de doorsnee Japanner zou het hier wel naar zijn zin hebben. Wat ons betreft was dit niet nodig.
Eenmaal weer aan wal in Thailand zijn we doorgereden richting Mae Sai waar we een poosje hebben staan kijken bij de grensovergang naar Birma. De grenscontrole is streng omdat er nog veel mensen drugs Thailand proberen binnen te smokkelen. In Birma is het verbouwen van de papaver namelijk nog niet verboden zoals in Thailand wel het geval is.
Het is de moeite waard om dit schouwspel aan te zien. Een gelijke ervaring hadden wij al eens opgedaan in het noorden van Marokko bij het grensplaatsje Ceuta.
Na het kopen van wat etherische olieën tegen muggen en voor de neus zijn we weer vertrokken richting Chiang Rai.
De avond was ter vrije besteding die wij hebben benut om naar de avondmarkt in Chiang Rai te gaan. Naast het kopen van wat souvenirs zijn we een Big Mac gaan eten bij Mc Donalds. Je ziet deze eettenten overal ter wereld terug.
Dag 9, (1 februari 2002) Na onze 2e nacht in het 'Little Duck' hotel zijn we vertrokken via de prachtige Doi Sakhet Highway richting Chiang Mai. De dag stond in teken van de handvaardigheidsindustrie. We zijn gestart met een parasolfabriek waar je kunt zien hoe de parasols handmatig worden vervaardigd. De mensen zijn daar heel handig in. Als je dit wil kun je ook een plaatje laten schilderen op één van je bezittingen. Een tasje of kledingstuk o.i.d.
Vervolgens hebben we een GEMS sieradenfabriek bezocht waar je op verzoek je eigen ontwerp kunt laten maken. De stenen die ze daarvoor gebruiken worden hoofdzakelijk gedolven in eigen land. Dit zijn voornamelijk Saffier, Robijn en Smaragd bijgezet door Zirconia.
Als laatste zijn we wezen kijken in een zijde winkel. Hier kun je zien hoe het hele proces van vlinder tot jurk tot stand komt. Ook kun je na het bezoek onderscheid maken in de diverse soorten zijde en de echtheid ervan. Kortom veel moeite om de mensen te trekken voor het verkopen van wat stof en/of een kledingstuk.
We kwamen al vroeg in de middag aan bij het 'Park hotel' in Chiang Mai. Het hotel heeft een schitterend zwembad boven op het dak waar velen van onze groep na de hete busreis even gingen zwemmen.
De eerste avond in 'Chang Mai' hebben we doorgebracht in een Khantoke restaurant. Hier werd in naast de traditionele Khantoke maaltijd een dansavond georganiseerd. De dansen uit het Noordelijk deel van Thailand hebben veel Chinese invloed daar de voorouders van de huidige bergbewoners van de Chinezen afstammen en gaan veelal over de dagelijkse gebeurtenissen zoals werken in de theeplantages, bruiloften, en oorlog. Er werd in de expressief gedanst met soms heel sierlijke bewegingen en anderzijds met gebruik van wapens onder het donderend geluid van een trom.
Het bijzondere in de Khantoke maaltijd is het gebruik van kleefrijst. Verder bestond de maaltijd weer uit de standaard ingredienten rijst, kip, varkensvlees en fruit. Voor de liefhebber kun je nog wat pepertjes toevoegen wanneer het eten niet heet genoeg is.
Na de maaltijd zijn we na een korte avondwandeling en een bezoek aan het Internetcafe gaan slapen.
Dag 10, (2 februari 2002) Na onze 1e overnachting in het 'Park hotel' zijn we vertrokken richting de 'Mae Taeng' vallei voor een bezoek aan een olifantenschool. In deze vallei kun je tevens hele mooie wandelingen maken. Omstreeks 8.00 zaten we al op een olifant voor een rondrit in de omgeving. Het gebied is echt de moeite waard om te bezoeken. De rivier wordt geflankeerd door rijstvelden en bananenplantages met op de achtergrond de bergen van de vallei. Hier kun je ook zien we hoe deze vriendelijke dikhuiden baden, slepen met houtblokken en worden getraind voor hun taak. Elke olifant heeft een levenslange metgezel (Mahoud) die hem traind en verzorgd. De olifanten leren hier om ingezet te worden bij zware werkzaamheden die helaas door het kapverbod van bossen grotendeels zijn komen te vervallen. Ook hiervoor wordt de toeristenindustrie heel belangrijk. Voor de toekomst zonder toeristen dus geen plaats meer voor olifanten.
Na het bezoek aan de olifanten zijn we op een bamboeraft de Ping rivier afgedreven richting het Zuiden. De 1 uur durende tocht leverde een veelvoud aan mooie plaatjes op. Wij realiseerden ons tijdens deze tocht dat natuurschoon voor ons wel heel belangrijk is en misschien met de nodige variatie wel belangrijker dan de culurele geschiedenis van een land.
Voor de lunch bezoeken we een orchideeënkwekerij met de prachtigste inheemse soorten en kruisingen. Eén van de belangrijkste exportproducten van Thailand. Voor de bloemenliefhebber een schitterend gezicht dat met zo weinig moeite zulke goede resultaten mogelijk zijn.
In de middag hebben we één van de mooiste tempels in Thailand bekeken, de 'Doi Suthep' tempel, prachtig gelegen in de bergen. Na het betreden van de 300 treden naar de tempel, geflankeerd door slangen met drakenkoppen, komen we langzaam onder de indruk van de mooie tempel die daar zo afgelegen in de bergen ligt. Op het moment dat wij daar waren lazen drie monniken een mantra waarbij ze een levenslijn met hun handen doorgaven. Heel indrukwekkend voor een westerling. Ook de Chedi was in prima staat onderhouden. Veel Boeddha beelden worden door bezoekers en/of monniken bekleed met bladgoud. Wanneer je zo'n complex verlaat zit je haar vol met dit bladgoud dat door de wind wordt verspreid.
In de avond zijn we naar de nachtmarkt van Chiang Mai gelopen. Heel veel stalletjes met sieraden, souvenirs, immitatie artikelen en kleding. Kortom een goede plek om wat te kopen voor de achterblijvers thuis. Ook hier verliep het afdingen wat minder goed dan in Bangkok. Er waren wel naast de Europese restaurants ook wel goede Thaise restaurants te vinden. Wij hebben genoten van een lekkere maaltijd bijgestaan door een dansgroep die hun wekelijkse voorstelling opvoerden. Op de terugweg hadden we geen zin meer om te lopen dus hebben we maar de 'tuk tuk' genomen.
Dag 11, (3 februari 2002) Na onze 2e overnachting in het 'Park hotel' zijn we op eigen initiatief vertrokken naar de bloemencorso die slechts eenmaal per jaar wordt georganiseerd. Al deze voertuigen geven een schitterend aanzicht dat met veel arbeid is vervaardigd. Binnen de mooie stadsmuren van het oude centrum zijn we nog wezen kijken naar de 'Wat Phra Sing'. Eén van de mooiste tempels van Chiang Mai. Echter zo vlak na het bezoek aan 'Doi Suthep' tempel valt hij vrijwel in het niet. Op de terugweg lopen we per ongeluk op zoek naar een toilet op een lokale markt waar allerlei producten worden aangeboden tot varkenskoppen aan toe. De mensen zijn heel aardig en poseren graag voor onze camera's. Een leuke ervaring uit het dagelijkse leven. Na een rustig uurtje in het park en ons 4e bezoek aan een Internetcafe om het thuisfront te informeren zijn we weer met de 'tuk tuk' naar het hotel gereden.
Eenmaal weer terug in het hotel moeten we ons gereed maken voor een twee uur durende traditionele Thaise massage. Een heerlijke ervaring waarbij je geen erotische voorstelling moet hebben maar eerder één van rukken en sleuren aan je ledematen. Al met al bij ons prima bevallen om zeker nog eens over te doen.
In de namiddag moeten we aantreden voor de terugreis per slaaptrein naar Bangkok. Je kunt ook heel goed slapen wanneer je tenminste op het onderste bed slaapt. Het was een goed verzorgde reis die ons ongemerkt om 7.00 weer in Bangkok bracht.
Dag 12, (4 februari 2002) In de vroege ochtend loopt de trein binnen in Bangkok. Van hieruit zijn we na het ontbijt vertrokken naar Cha-Am waar we twee dagen aan het strand hebben doorgebracht. Onderweg kun je de zoutproductie van Thailand aanschouwen. Grote stukken land worden onder water gezet om na het verdampen van het water het zout te verzamelen voor de handel. Ook in Nederland gebeurde dit vroeger op dezelfde wijze. Vlak bij Phetchaburi zijn we gestopt bij de apentempel 'Khao Luang Cuve'. Deze tempel is gemaakt in een grot van waaruit je op sommige plekken door het plafond naar buiten kijkt. In deze grot (tempel) vind je een liggend Boeddha van ca. 15m lang en vele andere Boeddha beelden in allerlei vormen. Het lijkt wel op een soort opslag van Boeddha beelden.
Na nog een uur rijden komen we aan in ons GEMS hotel in Cha-Am ca. 100m van de Golf van Thailand. Het waait vrij hard waarvan we horen dat dit vrij normaal is in dit stadje. 's Morgens vroeg valt dit wel mee maar naarmate de dag vordert neemt de wind ook toe. Het is ca. 14.00 als we in onze zwembroek met onze handoek op strand staan. We huren voor 20 Bath een stoel met een gratis annanas maaltje en besteden de rest van de middag aan schelpen zoeken, zwemmen en zonnen. Na wat rondkijken bleek dat er drie Thaise dames aanwezig waren waar je een goede massage voor 150 Bath kon krijgen. De massage duurde ca. een uur afhankelijk van het aantal dames dat vrij was. Het kon ook zo zijn dat elk een been of een arm voor hun rekening namen. Het ging dan natuurlijk wel wat sneller.
Het diner (dit keer geen buffet) hebben we genuttigd op het terras van een ander hotel op slechts een paar meter van het strand. Op de muggenbeten na een leuke avond zoals we al vele de afgelopen dagen hebben meegemaakt. We zijn wel een beetje weemoedig want het culturele gedeelte van de reis is met deze dag afgesloten. We kunnen ons langzamerhand gaan voorbereiden op de terugreis.
Dag 13, (5 februari 2002) Na wat uitslapen en ons ontbijt hebben we besloten, mede omdat we al aardig verbrand waren, om deze dag met de scooter de omgeving te gaan verkennen. Volgens de verhuurder was een helm niet nodig en konden we zo op pad. (Was dit maar waar.) In elk geval geen kostbare zaak want voor 300 Bath heb je hem een hele dag ter beschikking. We zijn in eerste instantie ca 2 km naar het Noorden gereden om een kijkje te gaan nemen op de lokale vismarkt. Daarna wat rondjes in de stad en tenslotte naar Hua-Hin ca. 25km ten zuiden van Cha-Am. In eerste instantie geprobeerd langs de boulevard maar omdat de grote hotels hun privé strand tot aan de zee hebben kun je dan niet verder. Gebruikelijk is dan om via de vluchtstrook van de snelweg je weg te vervolgen. Er is ook geen andere mogelijkheid. Kortom iedereen doet het dus wij ook. Na een ritje van ca 1/2 uur komen we in Hua-Hin aan waar we na ons strandbezoek worden aangehouden door de politie. We waren strafbaar want we hadden geen helm op en geen rijbewijs bij ons. Na een wat domme onnozele houding onzerzijds (helpt altijd goed) vonden beide heren het voor die dag geen bezwaar. Je moet ook weten dat er nagenoeg geen mens met een helm oprijd.
In elk geval voor ons een gelukje bij een ongelukje. Daar we die avond weer met het gehele reisgezelschap weer naar Hua-Hin gingen besloten we maar op het gemak weer aan de terugreis te beginnen.
Eenmaal teruggekomen hebben we nog wat langs het strand gelopen voordat we weer vertrokken naar Hua-Hin. Dit keer met een busje naar de nachtmarkt. Na een wandeling van een uur zijn we neergestreken om te eten. Het was in totaal al onze 5e nachtmarkt dus hadden we het eigenlijk wel gezien. Ook hadden we trek in een wat stevigere maaltijd dus werd het een CFK restaurant. De volgende dag zouden we immers ter afsluiting van de vakantie nog een Thaise maaltijd krijgen. Ook de vers gezette Europese koffie die je er kon krijgen smaakte voortreffelijk. Na ca. nog een uur sieraden, souvenirs, kleding en imitatieproducten te hebben bekeken zijn we terug naar Cha-Am gereden om te gaan slapen.
Dag 14, (6 februari 2002) Na onze tweede nacht in het GEMS hotel zijn we naar het strand gegaan om op de laatste dag nogmaals te genieten van de zon, zee en natuurlijk een Thaise massage. In Nederland zou dit niet zo eenvoudig zijn. Omstreeks 15.00 vertrekken we richting Bangkok om onze laatste avond in deze indrukwekkende stad door te brengen. We konden het dan ook niet laten om na aankomst nog een keer door de nauwe straatjes te slenteren en de drukte vermengd met etensgeuren nog een keer te ervaren. Waar we ons de eerste dag zo over verbaasden heeft gedurende de afgelopen veertien dagen toch een speciaal gevoel gekregen. Om 20.00 werden we verwacht in het 'Asian hotel' voor het diner met als afsluiting een travistietenshow. Tijdens het diner (een buffet zoals eerder al een aantal malen is omschreven) werden we vermaakt door de Thaise Elvis Presley. Hij bracht een goede show waarbij veelvuldig werd meegezongen.
De daarop volgende 'Calypso show' werd opgevoerd door travistieten, die in Thailand overigens volledig worden geaccepteerd. Je ziet ze als ober, winkelbediende of in dit geval als dansgroep.
De voorstelling vond plaats in een gezellig klein zaaltje waar we goede plaatsen hadden gekregen. Ook de show was heel goed en in veel gevallen was het niet te zien dat het geen echte dames waren. Na ca. een uurtje was het tijd om naar de luchthaven te vertrekken. Over ca. drie uur zou ons vliegtuig weer vertrekken richting Schiphol.
Dag 15, (7 februari 2002) 24.00 uur. Begin van Anke haar 30 uur durende verjaardag. Wellicht de enige in haar leven. We zitten nog te wachten om te mogen inchecken. Nog wat geld opmaken, herinneringen ophalen en dan om 2.30 naar het vliegtuig voor de reis terug. Gelukkig hebben we, anders dan op de heenweg, toch nog aardig wat uurtjes weten te slapen. Na 12 uur en 40 minuten arriveren we in Amsterdam. Koffers ophalen, douane door en na afscheid van alle reisgenoten met de trein weer terug naar huis.
Nog niet geheel bewust van alle bijzondere en mooie dingen die we de afgelopen 14 dagen hebben gezien!

Wetenswaardigheden.
Vluchtgegevens heen:
 • Vliegmaatschappij, China airlines
 • Boeing 747-400
 • Amsterdam - Bangkok, 11.15 uur.

  Vluchtgegevens retour:
 • Vliegmaatschappij, China airlines
 • Boeing 747-400
 • Bangkok - Amsterdam, 12.40 uur.

  Lucht temperatuur:
 • Gemiddeld overdag 30 °C
 • Gemiddeld 's nachts 25 °C

  Tijdverschil:
 • 's Zomers, Nederlandse tijd +5 uur
 • 's Winters, Nederlandse tijd +6 uur

  Eetgewoonten:
  De Thai eet nagenoeg niet thuis. De huizen hebben ook geen keuken voor het bereiden van de hoofdmaaltijd. Voorzover daar sprake van is want je kunt op elke hoek van de straat eten op elk tijdstip van de dag. Meestal wordt er dan ook gebruik gemaakt van één van de vele terrasjes op straat. De Thai eet wel drie of meer keer per dag warm. Bij het bereiden wordt veel gebruik gemaakt van rijst, noedels, kip, vis, eend en varkens vlees waarbij ook het orgaanvlees wordt gegeten. Ook is het gebruikelijk om gefrituurde insekten te eten zoals larven, kevers en schorpioenen.
  Maar de maaltijden bestaan meestal uit:
 • Gebakken noedels met ei;
 • Rijst met gebraden kip, cashew noten en paprika;
 • Rijst met gebraden varkensvlees, soms in ei gebakken;
 • Rijst met gebakken vis;
 • Veel groenten;
 • Veel fruit zoals ananas, jackfruit, doerian, ramboetan, bananen, watermeloen en papaya;

  Geldzaken:
 • Munteenheid is de Bath was ca. 2 eurocent
 • Benzine was ca. 14 Bath p/l.
 • Internetgebruik varieert van 20 tot 100 Bath per uur.

  Reisinformatie:
 • Kras Stervakanties.

  Informatie Thailand:
 • Tourism Authority of Thailand.


 • Terug reisverslagen

  Terug reisverslagen

  - Einde -