Struinen in de ArdennenStruin-weekend Ardennen.
Het weekend van de 27e en 28e januari 2001 startte op een regenachtige zaterdagmorgen in het cafe "La ferme" te 'Sy'. We hadden daar om 10.00 afgesproken om onder het genot van een kopje koffie een 'struin' route voor de komende twee dagen te bespreken. Het regende flink, dus of en waar we naar toe gingen was nog niet zeker. Na ongeveer een half uur wikken en wegen besloten we toch weg te gaan. Regen of niet. Rugtassen op, regenkleding aan en lopen richting 'Ferme de Palogne'. (Zie kaartje). Gelukkig, zoals zo vaak in de Ardennen, was het na een uurtje droog.

Gelopen route.
Het eerste stuk langs de linker- (of rechter...? wat was het ook weer) oever van de Ourthe vlotte vrij snel. Maar dan van het verharde voetpad af, de Ourthe over en via modderige weiden, akkerland en onverharde wegen naar onze lunchplek boven op een heuvel aan de Ourthe. Jammer genoeg waren we nog niet toe aan ons diner anders hadden we mooi een everzwijn aan het spit kunnen hebben. Het zwijn lag vlak bij onze lunchplek. Vermoedelijk beklemd gezeten in een stropersval.

Na de lunch zijn weer verder gaan 'struinen' (we weten nu wat dat inhoudt, veel ploeteren in onbegaanbaar terrein). Op weg naar het plekje Ferrieres waar we om ca 16.00 uur nog een kopje koffie hebben gedronken. Het cafeetje was er niet schoner op geworden na ons vertrek maar Chris had dit vooraf afgestemd met de waardin. Nu op naar onze bivakplek. We hadden een verdekt stukje grasland op de kaart gevonden dat ons allemaal wel wat leek. Nog vier kilometer asfalt en wat prikkeldraad en we waren er. Toen we er aan kwamen bleek dat het een weiland vol koeiepoep lag. We hebben toen maar besloten om hier geen gebruik van te maken en ons kamp op te zetten onder wat bomen tegenaan het weiland. Iedereen lag wel wat scheef maar kon toch een plekje vinden.

Kampvuur aan, potje koken en de avond was volmaakt. Wanneer je tenminste niet liever tussen zijden lakens in een warm bed slaapt. Echter na ons te hebben vermand en een warme neut zijn we toch maar in ons tentje gaan slapen.

Sy. Tweede dag.
's Morgens vroeg de tent weer opruimen, ontbijt met koffie en weer op pad. Nu via de kortste weg richting Bomal want Marcel had daar voor ons nog een stukje klimmen in gedachte. Weer door weiland en akkerland totdat we plotseling weer de bewoonde wereld in liepen. Het was op dat moment markt in Bomal en daarbij een mooie gelegenheid om een heerlijke... uien(water)soep te nuttigen. Bovendien konden we wat uitrusten voor de klim naar het kruis aan de overkant van de Ourthe.
Zo gezegd zo gedaan en ietwat vermoeid hebben we onze 2e lunch boven op de berg bij het kruis genuttigd. Daarna weer bergafwaarts naar Sy en via een klein stukje van dezelfde weg als heen, weer terug. Moe maar voldaan hebben we het weekend onder het genot van een bakje koffie weer afgesloten in auberge 'La Ferme'.

Marcel, Annelies, Patrick, Moniek, Chris, Anke en Wim.

Dieren die we onderweg hebben gezien:

  • veel konijnen,
  • vier herten,
  • een vos,
  • dood everzwijn.
    Terug reisverslagen

    - Einde -