Twaalf dagen Lanzarote, voorjaar 2010


Heenreis,
In het voorjaar 2010 zijn we lekker 12 dagen afgereisd naar Lanzarote om lekker uit te rusten. Een last minute en een extra dag en nacht in Dusseldorf. We zijn met de trein heen gegaan en hebben de eerste dag nog flink wat door Dusseldorf gelopen. Het was begin februari met regen en sneeuw. Wel een verschil van de sneeuw naar va. 25gr.C in de zon. Dusseldorf is een leuke stad maar niet echt bijzonder en vanwege een uitbreiding van de metro werd er veel verbouwd in het centrum.

De volgende dag vroeg in het vliegtuig om ca drie uur later te arriveren te Arrecife, de hoofdstad van het eiland. Wij hadden een appartementje gehuurd ca 15km zuidelijker in Puerto del Carmen. Een plaatsje aan de kust met een mooi strand, uitgestrekte boulevard en leuke restaurantjes en kleine winkeltjes.
Puerto del Carmen,
De eerste dag zijn we Puerto del Carmen te voet gaan verkennen. Daarna op de fiets richting het Noorden. Een lint van gebouwen die nagenoeg tot Arrecife doorloopt. Je passeert dan het vliegveld en Playa Honda, een rustig stukje strand. De vliegtuigen komen laag over het water aangevlogen en moeten al snel remmen op de korte baan.
Elke avond zijn we lekker uit eten geweest. Paella met vis, lekker wit wijntje, glas Sangria, of een glas Malvasia (de lokale wijn). Ook chinees, pasta's en pizza kun je overal krijgen. Zelfs een Indiaas restaurant pronkte aan de boulevard.

Ons appartement lag aan de boulevard dus we waren in 5 min. op het strand. Niet dat we dat vaak hebben gedaan want de tuin bij de appartementen was mooi en rustig zodat het heerlijk vertoeven was met een drankje en een boek of schildersezel.
Ons favoriete plekje was wel een stuk lopen. Vlak bij het oude centrum op de heuvel met uitzicht op de haven kun je heerlijk eten en genieten van de ondergaande zon in de zee. Je vindt er zeker een restaurantje voor elk wat wils.
Arrecife
We zijn naar Arrecife geweest per fiets. Ca. 30km heen en terug. Perfect om hiervoor een mooie dag uit te trekken. Arrecife is een oude vestigingsstad met een fort vlak voor de boulevard. Op de fiets kun je de omgeving perfect verkennen en er is een nieuw fietspad aangelegd met uitzicht op zee. Het gehele traject van Puert del carma tot Arreciefe fiets je langs de kust over een vrij vlak traject
Arrecife heeft ook nog een mooie oude vissers haven die een bezoekje waard is. Inmiddels liggen er ook veel jachtjes natuurlijk. Van de hele dag vonden wij de fietstocht het mooist. Het centrum van Arrecife kon ons niet bekoren.

Met een cabriolet rond het eiland,
Als je 12 dagen ter beschikking hebt is een rondje over het eiland met de auto goed te doen. Het eiland is maar ca. 70 km lang dus was naast de fietstochten die we al hedden gedaan een dag voldoende om een goede indruk te krijgen van het eiland. Alle high-lights zijn we langs geweest. Het mooiste vonden wij het nationaal park Timanfaya en een wandeling en lunch met een malvasia wijntje op het marktpleintje te Haria ingesloten in de valei van 1000 palmen. De cactus tuin was wel aardig maar het uitzichtpunt "Mirador del Rio" aan de noordzijde van het eiland was da autorit niet waard. Juist door er een bouwwerk neer te zetten beperk je de vrije 360gr. belevenis en beleeft je oog onnatuurlijke beperkingen. Sommige dingen moet je gewoon laten zoals ze zijn!
Het hele gedoe rondom de lokale architect/kunstenaar en zijn werk kon ons niet bekoren. Een touristentrekker, onzes inziens niet de moeite waard voor een bezoek.
ook het zuidelijkse puntje van het eiland rondom en het centrum van Playa Blanca was ons te druk. Duizenden appartementen en nog meer bouwpercelen en nog meer half afgebouwde appartementen. we hebben gepobreerd bij het geprezen El Papagayo te komen maar dat is ons niet meer gelukt voor donker. Ook daar zijn we verdwaald in een half afgebouwd nieuwbouw park. Hopelijk blijft deze baai bespaard van drukte en de bouwlust.
Foto reeks
Nationaal park Timanfaya,
Het nationale park is na de vele zonuren wel de grootste attractie van het eiland. Een vulcanisch gebied met unieke vergezichten en grillige vormen. Je kunt je er per bus doorheen laten rijden maar je mag er niet uit. Toch een leuke ervaring om te doen. Er zijn ook genoeg mooie plekken buiten het park waar resten van de vulcanische activiteiten zichtbaar zijn. Ook is er een bezoekerscentrum waar je de oorsprong en uniciteit krijgt uitgelegd. Het geheel levert een bijzonder landschap met een serene uitstraling die je niet mag missen als je Lanzarote ooit aandoet.
Ook kun je nog een vulkanische grotten bezoeken aan de andere zijde van het eiland. Deze 'Cueva de las verdes' is wel altijd druk bezet en de kustlijn daar ter plekke druk bezocht door golfsurfers.
Met de mountainbike richting La Puntilla,
Het idee was om met de mountainbike zover als mogelijk langs de kustlijn richting Playa Blanca te rijden via de mooie El Papagayo baai. Er was echter zoveel moois te zien dat we niet verder zijn gekomen dan de Los Ajaches, de heuvelrug tussen Playa del Carmen en Playa Blanca in. Vooral in het plaatsje La Puntilla (Playa Quemada) hebben we veel tijd verloren. Een rustig pitoresk plekje met een goed restaurantje aan het water. Zo moet Lanzarote eruit hebben gezien voordat de grote toeristenmassa het eiland ontdekte. Nu zie je vooral veel gepensioneerde mensen die hun oude dag slijten op het eiland.

Er zijn nagenoeg geen wandelkaarten van het eiland te verkrijgen maar als wij het goed inschatten nav onze verkenningen te voet, per fiets en in de auto kun je in zeg maar een dag of tien perfect rond het eiland lopen. Lijkt me heel mooi om te doen in het voor- of najaar. Er zijn flinke stukken waar mi ook geen tourist komt.
In onze reisgids lazen we we dat er recent een vergunning was afgegeven voor een extra 5000 bedden in het mooie plekje La Puntilla. Weer een stukje authenticiteit verdwenen.
Terug reisverslagen