"Rondreis Indonesië voorjaar 2007"


In juni 2007 hebben we een rondreis van 23 dagen gemaakt door Java, Bali en Lombok. Drie van de ca. dertienduizend eilanden waarvan sommigen niet groter dan een voetbalveld. Java hoofdzakelijk Islamitisch (90%), Bali hoofdzakelijk Hindoeistisch (90%) en Lombok wordt voor 90% bewoond door Sasak people. De oorspronkelijke Sasak bevolking is overwegend Islamitisch. Java als cultureel centrum overbevolkt met 120 miljoen mensen (ca. de helft van heel Indonesie), Bali als toeristisch trekpleister en Lombok nog hoofdzakelijk agrarisch georienteerd met een opkomend toerisme in het Zuiden. Alleen de drie gili's in het Noord-Westen van Lombok zijn al ingericht op de Westerse vraag. Sumatra en Sulawesi hebben naar dat we hoorden de mooiste natuur. Dit zal helaas tot een volgende keer moeten wachten.
Amsterdam-Singapore-Jakarta-Bogor (West-Java),
Na te zijn uitgestapt uit het geklimatiseerde vliegtuig op het vliegveld in Jakarta wordt je geconfronteerd met een enorme hitte. Vermoedelijk meer dan 40gr. C.
De reis duurde totaal ca 24 uur. Twee uur in de auto naar Schiphol, drie uur wachten, 12 uur vliegen, weer twee uur wachten en nog een anderhalf uur vliegen. Vervolgens nog ca. 2 uur met de bus naar Bogor voor onze 1e overnachting. We vlogen via Singapore naar Jakarta op Java en zijn direct doorgereden naar Bogor,ca 60km ten Zuiden van Jakarta, ook wel bekend als het vroegere Buitenzorg, gelegen aan de voet van de 2211 m hoge Gunung (vulkaan) Salak. Er heerst een aangename temperatuur in dit plaatsje gelegen op 290m hoogte. We logeerden in een gezellig hotelletje met een mooie tuin op loopafstand van de botanische tuinen en het stadscentrum.
Bogor (West-Java),
In Bogor vind je diverse gong-smederijen. Het instrument wordt samen met de Anklung gebruikt bij traditionele dans- en Gamelan muziekuitvoeringen. Direct na na aankomst hebben we de tijd om tot rust te komen benut om te genieten op een terrasje van het Cafe/bar "Gumati". Het terras aan de achterzijde kijkt over de oude kampong van Bogor uit. In de avond hebben we nog wat door de stad geslenterd. Je kunt overal de Hollandse invloed duidelijk zien.
Bogor (West-Java),
's Morgens zijn we vroeg opgestaan voor een bezoek aan de wereldberoemde botanische tuin Kebun Raya te bezoeken. Deze prachtige tuin van 80 hectare heeft wel 15.000 boomsoorten waaronder 400 verschillende soorten palmen en is gesitueerd rond het voormalige presidentiële paleis. Een wandeling door het park voert je langs riviertjes en lotusvijvers. Op het hoogste punt van de tuin ligt een sfeervol koloniaal thee- en koffiehuis. In het park vind je ook een haast overwoekerd vergeten Hollands kerkhof uit de koloniale bezetting.

Vervolgens hebben we een traditionele gongsmederij bezocht waar de instrumenten van het Gamelan-orkest worden gemaakt. De rest van de dag hebben we na een bezoek aan een kroepoek fabriek in het buitengebied van Bogor doorgebracht. Naar de voet van de Salak vulkaan, zwemmen bij een waterval, warm waterbaden bezocht (die in het droge seizoen nagenoeg leeg staan) en hebben we gelunched bij een familie op het platteland. Tradioneel bereid en opgediend. Dit betekent gestoomde witte rijst met een scherpe Gado-Gado, de nodige eieren en in het binnenland veel kip en fruit als afsluiting. Verder met allerlei liflapjes zoals tempé, tahu, pinda's, etc..... In de avond hebben we nog wat door de stad geslenterd.
Bogor - Cipanas/Garut (West-Java),
Op het traject naar Cipanas maak je direct al kennis met het prachtige Javaanse landschap. Je kunt onderweg een bezoek brengen aan de theeplantages van Gunung Mas en tevens de theefabriek bezoeken. Wij zijn verder gereden Via de spectaculaire Puncak-pas van 1439 m, met uitzicht op theeplantages en sawa's zover het oog reikt. Op de hellingen van Gunung Mas vind je vele theeplantages waar de lokale bevolking, veelal vrouwen, behendig de mooiste blaadjes van de planten plukken. Het is een prachtig traject dat voor ons eindigde in Cipanas aan de voet van de Gunung Masigit, vlakbij Garut. Hier bevinden zich de bekende hot springs en elk hotel is automatisch voorzien van natuurlijk heet water uit deze bronnen. Er loopt continu warm water in je bad dat steeds weer ververst. En in een land waar warm water in huis niet zo vanzelfsprekend is maak je na zo'n lange busreis hier gretig gebruik van.
Gunung Papadayan (West-Java),
In de vroege ochtend zijn we met kleine busjes vanuit Cipanas naar de nog steeds actieve maar minder bezochte vulkaan Papandayan (2622 m) gereden waar we voordat de top in de wolken verdwijnt de krater hebben bezocht. Dit Onder leiding van een lokale gids. Voor ons was het een nieuwe ervaring en we hebben met volle teugen genoten. Een prachtige natuur fenomeen dat je in Indonesië vaak tegenkomt maar voor ons in Nederland helemaal onbekend. Je moet wel een mondkapje of zakdoekje meenemen wanneer je dichtbij komt. De zwaveldamp verstikt je als je niet uitkijkt. Bovendien moet je ook nog licht inspannen om de krater te bereiken dus adem je extra diep. De rotte eieren lucht wil je liever niet inademen.
Overal zie je de gele zwaveldampen uit de vulkaan komen. Ook zie je borrelende modderpoelen met een temperatuur van wel meer dan 100gr. C. Je moet bovendien uitkijken waar je loopt want je loopt in de krater. Er zijn stukjes waar je weg kunt zakken in de dampende modder. Je kunt stukjes gele zwavel meenemen maar dit verpoederd wanneer je dit niet voorzichtig verpakt. Na het bezoek hebben we nog wat koffie gedronken en zijn we weer vertrokken. Een uurtje dalen op smalle weggetjes geflankeerd door de mooiste wilde bloemen (in Indonesië althans). Op deze hoogte zie heel vaak de gele tropet bloem. Onderaan de vulkaan heben we onze kleine busjes weer ingeruild voor onze eigen bus en zijn we doorgereden naar Pangandaran, een vissersdorp aan de zuidkust van Java..
Cipanas/Garut - Pangandaran (West-Java),
Na deze mooie wandeling in de krater van Gunung Papadayan zijn we verder gereden door een gebied van onovertroffen natuurschoon. Wederom worden we door het Javaanse natuurschoon overrompeld. Sawa's, vulkanen, bananen plantages, allerlei soorten bomen zoals teak, mahonie, kruidnagelen, etc......... en voor sommigen de kans om een tukje te doen in de bus.
Halfverwege de dag zijn we gestopt voor een heerlijke lunch en een bezoek aan het traditionele Sundanese dorpje Naga. De lunch bestond uit een heerlijke portie Mie met ei en koste ons iets van 2 euro incl. een frisdrankje.
"Naga" village (West-Java),
Het dorpje genaamd "Naga" ligt aan in een dal met vers water vanuit een rivier die het dorpje kruist De huisjes zijn opgebouwd uit bamboe met rieten daken en worden bewoond door de oorspronkelijke Sundaneese bevolking van West-Java. Je ziet veel handenarbeid en zelfgemaakte gebruiksvoorwerpen. Daar er zo te zien toch wel wat touristen komen kun je er ook zelfgemaakte souveniers kopen. Kettingen, sarongs, rieten mandjes etc..... Wel gemaakt van de lokale grondstoffen. Het voedsel van de inwoners bestaat uit rijst, vruchten, ei, zoete aardapppelen en vlees. Het zal wel Veel kip zijn gezien het aantal loslopende kippen.
Na het bezoek aan het dorpje zijn we weer doorgereden naar Pangandaran. In de namiddag bereikten we ons hotel aan zee.
Pangandaran (West-Java),
Pangandaran is een zeer ontspannen plaatsje aan de Zuidkust van West-Java. Het dorpje is echter in Juli 2006 ca. een jaar voordat wij er waren getroffen door een Tsunami. De 2e na de ramp in de provincie Aceh in 2004. (Uitspraak is Atjhé). De tsunami bij Pangandaran is niet zo bekend maar heeft toch ca. 700 levens gëeist. Iedereen in het dorp was nog onder de indruk van de ramp. Overal kon je het persoonlijke verhaal van mensen horen. Drie golven van ca. van zeven meter hoog hadden achter elkaar tot ca. 200 meter landinwaarts huizen en overige bezittingen van mensen verwoest.
Volgens sommigen was het gewone leven na drie maanden alweer hersteld. Op sommige plekken kun echter je de verwoestingen nog zien. Wel zat iedereen nog vol angst. Je weet maar nooit.

Toen wij er waren kwamen elke morgen, weer net als voorheen, de traditionele vissersbootjes terug met hun vangst verse vis. De "King prawns" kun je hier en in "Batu Karas" nergens beter eten. Je kunt er natuurlijk ook heerlijk luieren aan het strand en af en toe een duik nemen in zee (er kan ook gesurfd worden!).
In de middag hebben we een scootertje gehuurd waarmee we de omgeving hebben verkend. Langs de kust naar Cikembulan, ca. een half uurtje rijden van Pangandaran waar een Wayang Golek poppenspeler (dalang) woont die zelf zijn poppen maakt. De 3D poppen worden gemaakt van Djatihout dat hij in de kampong achter zijn uit bamboehout opgetrokken woning zelf kapt. Heel leuk om je met een scootertje tussen de locals te mengen. Het is vervoersmiddel nr. één op de eilanden.
Pangandaran (West-Java),
De tweede dag in Pangandaran hebben we ons aangemeld voor een excursie door de lokale gids. Je begint dan in de ochtend met een wandeling door het nationale park Prenanjun van ongeveer 2 uur.
De eerste bezienswaardigheid is een grot vol vleermuizen, stekelvarkens verscholen tussen de prachtige stalagmieten en stalagtieten. Als je geen zaklicht bij je hebt is dat geen bezwaar. De lokale jeugd wil je er graag één verhuren. De uitgang van de grot eindigt op een kelin visserstrandje.
In de rest van het park loop je over paden gedeeltelijk omgeven door een weelderige tropische plantengroei en een zeer rijke wildstand. Het NP is gelegen op de kop van de landtong van Pangandaran. Je kunt er vele soorten vogels, apen, herten en zelfs bantengs tegenkomen. Soms wordt door de Indonesische overheid besloten het reservaat enige tijd te sluiten, om de flora en fauna rust te gunnen. Als dat het geval is, dan kun je slechts wandelen in een beperkt gebied. Je vind er ook gewone Hollands herten maar ook schorpioenen, grijze en zwarte apen en veel vliegende honden. Elke avond vertrekken er honderden naar de vlakbij gelegen kampong waar ze eten vinden.

Daarna zijn we doorgereden naar "Batu Karas" voor de lunch. Gelegen aan de kust op één van de mooiste surflokaties van Java. Ook kun je hier heerlijke vis eten. Niet alleen vanwege de heerlijke verse vis maar je zit aan het strand in een prachtige omgeving. Ja, en vers is hier hoogstens een halve dag oud.

Vandaar zijn we doorgereden naar de Green Canyon, weer zo'n prachtig stukje natuur. Alleen te bereiken via het water (Green river). Je start met een kano op een vrij brede rivier waar hagedissen aan de oever liggen te zonnen en eindigt bij een smalle, hoge door de rivier uitgeslepen kloof. Eerst langs een waterval om vervolgens het natuurfenomeen te aanschouwen. Vervolgens kun je een frisse duik nemen onder de weelderige vegetatie. Let wel op de sterke stroming op de smalste stukjes.
's Avonds zijn we wezen eten bij één van de vele eettentjes in het dorpje. Die avond bij een Zwitserse dame die een leuk restaurantje runt. (Relax.) Je kunt hier ook naast de heerlijke vis of een rijstmaaltijd Europees eten. Pasta, patat, pizza ed..... met ijs na. Maar ook de koffie is er lekker en dit is toch wel lekker na een kleine week van alleen lokale koffie.
Pangandaran - Cilacap - Wonosobo (Centraal-Java),
Na het ontbijt vertrekken we 's Morgens met een gecharterde boot naar de haven van Cilacap. Je vaart van Majingklak voor ca. 3 uur op de rivier Segara Anakan door de schitterende binnenwateren naar Cilicap. Daar veel dorpjes aan het water zijn gelegen kun je vanaf de boot het dagelijkse leven perfect aanschouwen. Vissen op het water, sawa's aan de oever, het oogsten van riet, etc... Ook vindt er veel transport plaats via het water. Het is wel vreemd dat je weinig volgels ziet. Schijnbaar door het intensieve gebruik van landbouwgif op de sawa's.
Na aankomst in de haven van Cilicap rijden we door naar het levendige stadje Wonosobo aan de rand van het op 2000 m hoogte gelegen Dieng Plateau. We lunchen onderweg in één van de kale, ongezellige wegrestaurants. Meestal goed en goedkoop voedsel maar erg saai. Laat in de middag komen we aan in ons hotelletje midden in het centrum.
We worden daar ontvangen door de nederlands sprekende eigenaresse. Een gezellige oudere dame. Direct na aankomst zijn we het stadje ingegaan om e.e.a. te bekijken. Geen oudheden maareen stadje waar het dagelijkse leven van nu goed zichtbaar is. Je kunt er op de straat alles kopen en eten maar er is ook een supermarkt. Veel restaurants zijn er niet. We hebben in een Chinees restaurant gegeten.
Diëng plateau (Centraal-Java),
Bijna voor onze deur begonnen al om 4:00's morgens de voorbereidingen voor de Pasar, de lokale markt. Geen verkoop van souvenirs en prularia maar een originele markt waar je alleen etenswaren kunt krijgen. Hoofdzakelijk kip, groenten en fruit. Vis vind je natuurlijk bijna niet in het binnenland.
Na het ontbijt zijn we met kleine busjes vanwege het steile taject richting de het op 2093m hoog gelegen Diéng plateau vertrokken voor een wandeling over het plateau. Op dit plateau vind je de oudste hindoeïstische tempels van Java uit de mist opdoemen. De tempels zijn niet groot en indrukwekkend maar goed om te zien om een totale indruk te krijgen van het Hindoeisme. Er zijn ook hete modderputten en drie kratermeren. Deze hebben afhankelijk van het zwavelgehalte allen een andere kleur. Het bezoek is niet gratis er wordt een keline vergoeding gevraagd voor de bezichtigingen.
Na twee uur wandelen langs verlaten bergpaadjes met mooie vergezichten zijn we weer met de minibusjes naar Wonosobo afgedaald. Hier stond de bus op ons te wachten voor de doorreis naar Yogja (populaire naam voor Yogjakarta).
Wonosobo - Borobudur- Yogyakarta (Centraal-Java),
Maar voordat we bij Yogja arriveren gaan we eerst naar de Borubudur op ca. twee uur rijden afstand van Yogja. Onderweg naar Yogja na ons bezoek aan de Borobudur brengen we ook nog een bezoek aan een lokale zilversmederij met een grote winkel waar je natuurlijk ook iets kon kopen. We hebben niets gekocht maar wel genoten van een lekker bakje thee met spekkoek.
Pas laat in de middag kwamen we aan in Yogyakarta, het culturele hart van Java. We hebben drie nachten doorgebracht in Yogja in de rustige buitenwijk "Prawirotaman" een populaire backpacker bestemming. Hier vind je ook het Europees georienteerd restaurantje Via Via, onderdeel van een Belgische keten gevestigd over heel de wereld. Hier zijn we natuurlijk 's avonds wezen eten met een heerlijke 'Black cofee' na. In Antwerpen en Kortrijk kun je ze ook vinden.
Foto reeks
Borobudur (Centraal-Java),
Op ca. een uur afstand van Yogjakarta ligt het grootste boeddhistische heiligdommen ter wereld, de Borobudur. Dit uit de 9de eeuw na Chr. daterende pelgrimsoord is opgebouwd uit verschillende terrassen, met maar liefst 15.000 verschillende reliëfs. De 400 opengewerkte stoepa's en beeldt de weg naar het nirvana uit. We hebben het complex bezocht met een lokale gids die (zoals elke keer weer) moeite had om de groep actieve fotografen bij elkaar te houden.
In juni vind je ook veel schoolklassen die hun verplichte dagje cultuur gaan opsnuiven. Diverse bussen met schoolkinderen worden dan letterlijk losgelaten op een cultuurhistorichs monument. Het was een jolige bedoening en rRegels gelden dan niet.
Als je voor het monumet staat raak je wel onder de indruk van de omvang en gedetailleerdheid waarmee de tempel is gebouwd. Veel Boedha beelden en uitkarvingen van Hindoeistische taferelen. Het monument staat niet voor niets op de lijst van wereld-erfgoederen van Unesco. Absoluut de moeite waard voor een bezoek danwel zeker één van de hoogtepunten van de reis.
Yogyakarta (Centraal-Java),
We hebben twee en een halve dag doorgebracht in Yogja.
De eerste dag hebben we ons een stadsgids in de Becak (de populaire fietstaxi) in de stadlaten rondrijden naar de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De Kraton, het paleis van de sultan van Yogya, het waterpaleis, de vogeltjesmarkt, een batik-atelier, zilversmederijen, de wajangpoppenwerkplaatsen (schaduwpoppen) en leerlooierijen. Yogya is een stad die bezoekers blijft boeien. Al deze kunstuitingen maken Yogya ook de plaats bij uitstek voor het kopen van souvenirs. Je kunt ook naar een voorstelling van het klassieke Ramayana ballet, een Gamelan concert of decadent rijsttafelen in het oude tuinpaviljoen van het tot hotel verbouwde Ambarukmo-paleis. ‘s avonds hebben we uitgebreid dineerd, met aansluitend een voorstelling van het Ramayana ballet, een wervelende show met dansers in prachtige kostuums.
Deze traditionele baletvoorstellingen hebben vaak dezelfde thema's maar zijn in elke streek verschillend van uitvoering. Van oorprong komen ze uit India gebruikt om het Hindoeisme in Indonesie te promoten. De voorstellingen worden heel sierlijk expressief uitgevoerd.
Yogyakarta (Centraal-Java),
De tweede dag zijn we op eigen initiatief de stad ingegaan. Eerst naar het koloniale Oranjefort, nu een museum over de koloniale historie van Indonesie. In het fort zijn niet veel authentieke zaken te zien naast de vitrines vol met soldaten in oorlog. De buitenzijde van het fort vonden wij wel mooi en geeft een goede indruk van de bouwstijl van destijds.
Vervolgens wat slenteren richting de bekende winkelstraat Malioborostreet en door de nabijgelegen de straatjes en marktjes. Hier kun je uren rond rondstruinen. Op een gegeven moment raak je het wel zat want er wordt veel van hetzelfde verkocht. Riemen, schoenen, tasjes, batik, sieraden etc .....
Ook vind je in deze straat een paar grote winkelcentra zelfs voorzien van airco. Wel even een verschil als je daar binnen stapt vanuit de hitte.
In de avond zijn we weer gaan eten nabij ons hotel in de backpackerwijk.
Yogyakarta - Prambanan - Malang (Oost-Java),
Af en toe moet je bij een rondreis een flink stuk rijden om op je volgende bestemming te komen. Van Yogja naar Malang is zo'n 370km rijden waar je met een gemiddelde snelheid van 50km/h zo'n 7 uur over doet. Een enkele onderbreking onderweg is dan wel wenselijk. Vaak een fotostop bij rijstterrassen of andere bezienswaardigheden. Dit geeft wat afleiding tijdens de reis.
Deze keer beginnen we de lange reis na een uurtje rijden met een bezoek aan de beroemde Prambanantempels. Dit in 850 n. C. gebouwde hindoeïstische tempelcomplex is van imposante schoonheid, en is geheel gewijd aan de goden Brahma, Shiva en Vishnoe. Vanwege de aardbeving afgelopen jaar op 27 mei 2006 in de omgeving van Bantul, 25km ten Zuiden van Yogjakarta, is het terrein van de tempel afgesloten voor bezoek. Er liggen wat stenen op scherp van de diverse tempels. Dat er niet meer vernield is komt door het feit dat de bouwers hier al rekening mee hielden in dit vulcanisch gebied waar aadrdbevingen en uitbarstingen regelmatig voorkomen. De tempels zijn opgebouwd uit los gestapelde stenen waarbij de holle en bolle kanten in elkaar worden gepast zodat ze goed aansluiten. Hierdoor onstaat een flexibele steenmassa die meebeweegt met een ventuele aardbeving.
Vervolgens reden we door via de kronkelige bergwegen naar het koele en oud-koloniale Malang. Hier zie je veel overblijfselen van de rijkdom -ooit aanwezig- vanuit de in de 18e eeuw door Nederland opgezette koffieindustrie. Hier verbleven we maar één nacht in een klein gezellig Guest House net buiten het centrum van Malang. Vlakbij een Hollandse bakkerij gerund door een Chinees. Hoezo internationaal.
Naast een Christelijke kerk is het centrum is vrij modern en vol met supermarkten en Amerikaanse fastfood restaurants. Mac. Donald, Mc. Chicken, Donutshops, etc........
Malang - Bromo (Oost-Java),
's Morgens hebben we nogmaals het centrum van Malang verkend en wat souvenirs gekocht voor de thuisblijvers. Daarnaast hebben we nog wat rondgeslenterd in het parkje en met de Becak weer terug naar het guesthouse vanwaar we om ca. 13:00 doorreden naar het " Bromo-Tenger-Semeru national park". We arriveren na ca. 3 uur rijden in het dorpje Cemoro Lawang met het buitenafgelegen hotel 'Lavaview'. Het hotel is prachtig gelegen op de buitenste kraterrand van de Tengger-krater. van hieruit heb je een goed zicht op de sandsee en de Bromo-vulkaan. De bloemen die ze in nederland in de kas kweken groeien hier aan de kant van de weg. Onder andere de mooie trompetbloemen vind je overal op deze hoogte. Ook zie je enorme langpootspinnen met een lijf van wel 2 a 3 cm dik.
Vanwege de hoogte kan het kan er koud zijn maar ons viel dit wel mee. We hebben er, om in de sfeer te komen, wel een muts gekocht van de lokale bevolking voor een minimaal bedrag van 2 EUR.
Slapen doe je in appartementjes met flinterdunne wandjes met daardoor weing privacy. We hebben weinig geslapen vanwege de koude vochtige zwavellucht die overal hing en je trachtte het ademen onmogelijk te maken. Bij hogere temperaturen overdag heb je hier geen last van. 's Avonds hebben we gegeten in het gezellige restaurant waarbij onze gids en een lokale band de muziek verzorgden. Steeds weer het deuntje met een Indonesisch tintje "Send me the pillow where you dream on ......."
Foto reeks
Beklimming Bromo (Oost-Java),
's Ochtends om 4.00 uur kun je opstaan voor de rit met jeeps naar een hoger gelegen uitzichtpunt. Vanaf Gunung Penenjakan op een hoogte van ca. 2770m heb je een spectaculaire zonsopkomst met als achtergrond het gehele " Bromo-Tenger-Semeru national park".
Met op de voorgrond de actieve Gunung Bromo en daarachter de om de 20 min. rokende Gunung Semeru. Na de zonsopkomst te hebben meegemaakt daal je weer af met de jeeps naar een horizontaal plateau (Sandsea) dat je moet oversteken om bij de binnenste kraterrand te komen. De ruige, rotsachtige omgeving lijkt wel op een maanlandschap. Na een wandeling van ca 20 min. vanaf de voet van de vulkaan en ca 260 treden klimmen sta je op de kraterrand van Gunung Bromo ca. 2329m hoog om daar de gele zwaveldampen uit het middelste zien opstijgen.
In het ochtendlicht zie je soms vlammen en rook uit de krater komen. Een fantastisch gezicht, zeker wanneer het langzaam opkomen van de zon de omgeving verlicht en in een rozerode gloed zet.
Je kunt je ook tot aan de trap op een paardje laten rijden voor een klein bedrag. Er staan plenty locals met een paardje te dringen voor een klant. Na een uurtje op de kraterrand zijn we weer afgedaald naar de sandsea vanwaar de jeep ons weer terug bracht naar het hotelcomplex "Lava view lodge". Vervolgens een ontbijt in de gezellige zeg maar berghutachtige eetzaal van ons hotelcomplex.
Bromo - Kalibaru (Oost-Java),
Na het bezoek aan het mooie " Bromo-Tenger-Semeru national park" rijden we door naar Kalibaru. Door een bergachtig gebied met hoogelegen koffie, kruidnagel, cacao en rubberplantages. Hier hebben we overnacht in het gelijknamige prachtig gelegen bungalowcomplex. Luxe bungalows gelegen in een oase van palmbomen. Echt een stekje om even tot rust te komen. De namiddag hebben we doorgebracht aan het mooie zwembad met wat lezen en puzzelen. Eindelijk eens een moment om lekker wat te zonnen en tot jezelf te komen.
Kalibaru - Ubud (Bali),
Langs de noordkust van Oost-Java rijd je naar Banyuwangi waar de afvaart van de veerboot naar Bali is. Kinderen (en de omstanders) vermaken zich door vanaf de hoge aanlegpalen muntjes op te duiken die de bootreizigers in het water gooien. Een korte boottocht van ca. 1/2 uur met de lokale ferry brengt je op het mooie Bali, het eiland van Goden en Demonen.
In het dagelijks leven van de Balinees is de strijd van het goed en kwaad, al dan niet symbolisch, vaak zeer nadrukkelijk aanwezig. Dit wordt dan ook in vele uitingen van de traditionele godsdienst van Bali, het Agama Hindu Bali, duidelijk gemaakt. De tegenstellingen komen echter minder zwart-wit naar voren dan wij soms denken. De Balinees beseft vaak dat het kwaad nodig is om ook het goede een kans te geven tot uiting te komen. Het is een druk bezocht eiland, maar het grootste gedeelte is echter onbekend. Je kunt in Bali de mooiste rijstvelden ter wereld bezoeken. In de loop van de middag komen we aan in Ubud, midden op het eiland. Ubud is het culturele centrum van Bali, vooral beroemd om zijn schilderkunst. De traditionele Balinese cultuur wordt hier in ere gehouden. Er zijn dan ook vaak religieuze ceremonies, dansvoorstellingen en feesten. Vrijwel zeker kun je hier een van deze kleurrijke festiviteiten meemaken.
Ons verblijf op Bali viel samen met het tiendaagse Hindoeïstische festival "Galungan-Kuningan". De tempels worden dan druk bezocht en straten en bewoners zijn feestelijk getooid.
Fietstocht Ubud (Bali),
Ubud wordt al sinds een lange tijd bewoond door kunstenaars. Met name zie je hier veel houtsnijwerk en Batik kunst en natuurlijk evenveel winkeltjes. Het kunstenaarsdorp wordt gevormd door een carré van straatjes dat wandelend goed is te bekijken. In de avonduren kun je, naast heerlijk eten in een van de vele knusse restaurantjes, prachtige traditionele Barong- of Kecakdansen gaan bekijken.

's Morgens heben we met een lokale gids een fietstocht gemaakt van ca 3 uur in de omgeving van Ubud. Degenen die een excursiepakket geboekt hebben, zullen deelnemen aan de fietstocht in Ubud. Om 9:00 zijn we op de fiets gestapt en vanaf het hotel via een hindoïstische tempel (met uitleg) naar een Balinese Kampong gefietst om te kijken hoe men daar leeft. Vervolgens fietsen we verder tussen mooie sawa’s en dorpjes in de omgeving van Ubud.
Op de Sawa's van Bali is altijd bedrijvigheid . Tussen het gesnater van eenden zie je de bewoners ploegen, planten, oogsten en vervolgens de oogst drogen. Het stro wordt vervolgens verbrand. Op veel plekken is de traditionele bewerking van de sawa's niet meer te zien. Vervangen door de z.g. Japanse Koe (Yamaha). Dit gaat 5 maal sneller dan met een ossenspan. Het zetten van de rijstplantjes zie je nog wel overal. Zwaar werk dat kennelijk nog niet machinaal mogelijk is.
Om exact 12:00 waren we weer terug bij ons hotel waar we bezweet maar voldaan achter een heerlijke fruitcoctail zijn gaan zitten.
Monkey Forrest Ubud (Bali),
In de middag zijn we na een lekkere duik in het zwembad en een goede lunch richting het Monkey Forest gelopen. In het bos/park zijn tevens drie tempels (Pura) gebouwd waar de apen hun huis hebben gevonden. Pura Delam Agung tempel van de dood is de indrukwekkendste www.monkeyforestubud.com. Je hoeft niet bang te zijn voor de apen als geen voedsel bij je hebt. Veel bezoekers vinden het leuk om de aapjes te lokken met voedsel voor op de foto en/of film.
Na het apen avontuur zijn we vervolgens Europese koffie met appelgebak gaan zoeken in het Mokka cafe. Hoe Europees maar wel lekker na al het rijst. Bovendien hadden ze airco, ook wel even lekker. 's Avonds hebben nog wat over de marktplaats en langs nog wat winkeltjes geslenterd an afgesloten met een diner bij "Dirty Duck". Een restaurant, gebouwd midden in de sawa's en echt de moeite waard. Goed eten en een perfecte sfeer. De culinaire specialiteit is natuurlijk eend. Een normaal gerecht op Bali.
Ubud - Padangbai (Bali),
Vanaf Ubud zijn we verder gereden naar het kustplaatsje Padangbai. Bali heeft in het zuiden een vochtig en warm klimaat. Bijna verstikkend en je zweet continu. Dit gecombineerd met de zilte zeelucht geeft je huid altijd een plakkerig gevoel. In de buurt vind je verschillende rustige strandjes en je kunt hier heerlijk vis eten. Met name de " Blue Lagoon beach" is erg populair en gemakkelijk te bereiken. ca. 15 min. lopen en je bevindt je in een prachtige baai met een leuk restaurantje en wanneer je wilt een massage voor ca. 5 euro. Je kunt er ook snorkelen. Een deel van het koraal komt met Eb zelfs boven water.
's Avonds zijn we een keertje gaan eten bij de locals. De gehele familie werkte aan je maaltijd. Het was in een eettentje aan het strand. In een hutje op het strand werd door pa in zijn zwembroek de vis gegrild op een houtskooluurtje. Hij komt van te voren, na je bestelling aan zijn vrouw, vragen hoe je je vis wilt. Vervolgens maakt Oma de groente schoon in het hutje en doet erna de afwas. Elke keer zie je ze met jouw eten vanaf het strand naar de keuken lopen. Het was lekkere verse vis en goed bereid. In de keuken zijn we maar niet wezen kijken. Af en toe kwam nog wel de dochter in haar pyama binnen met het kleinkind op haar arm.
Padangbai (Bali),
Vanuit Padangbai kun je vele uitstapjes maken. Een bezoek aan de nog actieve vulkaan Batur met het mooie meer behoort tot de mogelijkheden of ga de heilige moedertempel van Bali, Pura Besakih, gelegen op de flank van de heilige vulkaan Gunung Agung, bekijken. De tempel is daar gebouwd op een hoogte van ca. 1000m en ligt meestal geheel gehuld in wolken. De tempels worden meestal hoog gebouwd daar deze zich dan dichter bij de goden bevindt en verder weg van de demonen die volgens de Balinesen onder de grond wonen. Vandaar de offermandjes op straat. Dit is de verzorging om de demonen tevreden te houden. De offermandjes bevatten bloemen, eten rijst met zelfs ketjap etc ...... Je zult niet verbaast zijn dat dit veel ratten aantrekt.
Pura Besakhi is tevens één van de grootste toeristische attracties van Bali.

Naast een bezoek aan de moedertempel hebben we een deel van het mooie traject tussen Rendang en Amlapura afgelegd. Hier kun je weer genieten van schitterende rijstterrassen en van de -omdat iedereen vanwege het "Galungan-Kuningan" festival een vrije dag had- prachtig geklede Balinezen en versierde straten en tempels.
Padangbai - Kuta (Lombok),
’s Ochtends pak je de ferry voor de oversteek van ca. 4 uur naar het eiland Lombok. Aangekomen op Lombok ga je naar de kustplaats Kuta. Je laatste dagen kun je hier lekker luieren aan het mooie witte strand van Kuta. Het is hier nog heerlijk rustig.
Aan de zuidkust nabij Kutha vind je richting het Oosten prachtige baaien met kalkwitte stranden en indrukwekkende rotspartijen. Surfers spelen op de golven in de verbinding naar de Indische Oceaan. Richting het Westen zie je meer de rijstterrassen en als je geluk hebt de bewerking hiervan.
Kutha (Lombok),
De dag na aankomst op Lombok zijn we een hele dag wezen zwemmen en snorkelen op Gili Nanggu. Een klein eilandje vlakbij Lembar met maagdelijke parelwitte stranden en een azuurblauwe zee vol met mooie vissen. Ook hier kun je heerlijke " King Prawns" eten. Er is een restaurant op het eiland aanwezig omringd door bamboe hutjes waar je kunt blijven overnachten. Kennelijk zonder veel animo want ze zagen er vrij vervallen uit.
En als je van wandelen houdt is het leuk om rond het eiland te wandelen. Dit lukt in een klein uurtje.
Kutha (Lombok),
Kuta kent een aantal verlaten fraaie parelwitte strandjes... Huur een brommertje, geniet van de rust en zwem in het heerlijke zeewater! Duiken en snorkelen kun je hier niet, maar Kuta staat wel bekend als een paradijs voor surfers. Het is hier gewoon heerlijk relaxen. Op het strand van Kutha wordt met Eb naarstig gezocht naar zeegras en kokkels. Kokkels voor eigen consumtie en zeegras voor verwerking in medicijnen helemaal in Yakarta.
Kutha (Lombok),
Als afsluiting hebben op de scooter de kust verkend. Ca. 60.000 Rp voor een hele dag een scooter tot je beschikking incl. 3L benzine waar je ca. 5000 Rp per liter voor moest betalen. Je ziet geen benzinestations maar alle maal stalletjes aan de kant van de weg waar in glazen 2L flessen de benzine was opgeslagen De scooter was niet verzekerd du moest je wel uitkijken. Dit mede vanwege de vele putten 'potholes' in de wegen.
Reizen met z'n tweeën heeft het voordeel dat wanneer je ergens aankomt niet meteen de lokale bevolking overspoeld zoals met een bus vol. Indonesië doorreizen zou je feitelijk op een scootertje moeten doen. Heel gebruikelijk, je kunt stoppen wanneer je wilt, je bevindt je onder de bevolking en je kunt overal komen.
Ook zijn we naar een traditioneel dorpje gereden van de oorspronkelijke Saka bevolking. De traditionele Kampong is te bezoeken voor een bijdrage in de dorpskas. Het gezamenlijke inkomen van de Kampong bestaat uit handenarbeid en landbouw. Tijdens je bezoek kun je de lokaal vervaardigde artikelen ook kopen. Dit zorgt voor wat extra inkomen voor de inwoners van het dorpje. Er wordt alleen binnen de Kampong gehuwd om het geven van een bruidschat te vermijden.
Terugreis,
De terugreis was nog langer dan de heenreis. Dit omdat we tijdens de vakantie natuurlijk ook de nodige afstand richting het Oosten hebben afgelegd. We zijn vertrokken vanuit Kutha Lombok en na een busreis van twee uur uitgestapt op het vliegveld van de hoofdstad van Lombok Maratam. Daar weer vier uur gewacht voor vervolgens een binnenlandse vlucht van een half uur naar de hoofdstad van Bali Denpasar.
Vervolgens weer ca. twee uur gewacht voor een vlucht naar Singapore van anderhalf uur. Vervolgens weer ca. twee uur gewacht voor de vlucht naar Amsterdam die bijna dertien uur duurde. Vervolgens twee uur kwijt na aankomst op Schiphol (knuffelen en koffers ophalen) waarna weer twee uur met de auto naar Domburg. Totaal dus bijna 30 uur achtereen gereisd.
Afsluiting,
Einde van weer een indrukwekkende vakantie waarin we veel schoons hebben gezien. Veel groen, mooie stranden, veel vulkanen, overbevolkte steden en armoede. Verder hebben we veel aardige en behulpzame mensen ontmoet maar vooral bescheiden en beleefd. We hebben op de verschillende eilanden veel van hetzelfde gezien, maar toch net weer iets anders. Ook zijn er veel regionale verschillen te zien. Enerzijds gekoppeld aan beschikbare grondstoffen, alsmede geloofsovertuiging maar Vermoedelijk ook vanwege de geïsoleerde ligging van de eilanden en de beperkingen aan het reizen in het verleden. Maar juist om dat te kunnen zeggen moet je je extra verdiepen in de plekken waar je bent geweest. Rijst en bamboe zijn de twee belangrijkste producten voor de bevolking van het Indonesische binnenland. Rijst om te eten en bamboe voor het bouwen van huizen en het maken van vele gebruiksvoorwerpen.
Verder heeft de reis ons geboden wat we verwachten. Veel cultuurhistorische vindplaatsen en een facinerende en verhelderende blik in het Hindoeistische geloof.
Seizoensinformatie,
Indonesië heeft een tropisch klimaat met slechts twee seizoenen. Het droge seizoen is tussen april en oktober en het natte seizoen tussen november en maart. In december en januari valt de meeste regen. De hoeveelheid regen varieert van eiland tot eiland, afhankelijk van de geografische ligging en hoogte. Op Java en Bali is de droge tijd van mei tot en met oktober. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In Indonesië heeft regen een andere betekenis dan in Nederland: in combinatie met de hoge gemiddelde temperatuur kan een regenbui verfrissend werken. De wegen zijn minder stoffig en bloemen en planten lijken extra tot leven te komen. De gemiddelde temperatuur op zeeniveau in heel Indonesië is circa 30 graden Celsius. In de bergen is de temperatuur per 200 m stijging ongeveer één graad lager. Daardoor hebben hooggelegen steden een koel, aangenaam klimaat. De beste reistijd voor de Java en Bali-reis is van mei tot en met oktober.

Wetenswaardigheden.
Heerlijke gerechten uit Indonesië:
 • King prawns (grote Gamba's).
 • Baracuda.
 • Calamare.
 • Nasi met ei, als ontbijt, lunch en diner.
 • Gado-gado, (heel verschillend bereid per regio).
 • Heerlijke vruchtencoctails.
 • Altijd vers fruit.
 • De lokale borrel 'Araq'.
 • Het geimporteerde bier Bintang.
 • Tjap Tjoi.........
 • Fujong Hai...............
 • Sate van kip, eend, geit, etc....

  Reisinformatie:
 • Reisorganisatie Shoestring.
 • The Lonely Planet "Indonesia", ISBN978 1-74104-435-5.
 • De Roepie is het gebruikelijke betaalmiddel.
 • 11.500,- Rp is ca 1 Euro.
 • Inmiddels vind je in elke grote stad meerdere ATM (geldautomaten)
 • Er zijn voldoende wisselkantoren aanwezig.
 • In elke grote stad heb je een Mac. Donalds (soms wel drie)
 • Kosten, alles inclusief, waren EUR. 100,-\per dag\p.p.

  Algemene informatie Indonesië:
 • Indonesië.
 • Indoshop.
 • Woordenboek Maleis.
 • Lonely planet.
 • World Health Organisation.
 • Landelijke Coordinator Reizigersadvisering (LCR)
 • Travelclinic.
 • Gezond op reis.
 • Valuta informatie.
 • Google maps. • Terug reisverslagen

  - Einde -