Klimweekend Freyr Oktober 2001Freyr oktober 2001
Klim weekend Freyr.
Het weekend van de 6e en 7e oktober 2001 was georganiseerd door de regio Zeeland en West Brabant en startte op een zonnige zaterdagmorgen in het cafe "Chamonix" vlakbij de rotsen in Freyr.
Freyr is een mooi gebied maar het is ook aardig afgeklommen. Zeker de eenvoudigere route's, t/m 4. Het is dan ook zaak dat je op tijd begint want de klassieke route's zijn snel bezet. Je bent op zo'n mooie dag niet alleen.
Ook deze dag waren er aardig wat klimmers te vinden. Marcel had de leiding en had al nagedacht over de verdeling van de touwgroepen. Per groep één voorklimmer en twee naklimmers. Dit betekende dus geen verzuring aan het eind van de dag. Mits je verstandig klimt en ook je benen gebruikt (Wim).
De meeste touwgroepen startten bij 'Merinos' een massief met aardig wat route's om het weekend te beginnen. Dit is wel leuk met z'n allen bij elkaar want dan kun je nog eens wisselen en wat foto's van elkaar nemen. Met de lunch werd er verhuisd naar een ander massief. Marcel, Annelies en Wim gingen naar 'Jeunesse' helemaal aan de buitenzijde. De andere groepen gingen ook elk hun eigen weg.

Om een uur of zes was het tijd om te stoppen en de tent op te zetten. Cor ging naar huis, sommigen besloten om zelf te koken en anderen verkozen liever de menukaart van 'Chamonix'. Helemaal geen gek idee want je kunt daar lekker eten. M.n. de keus in salade's is zeer uitgebreid en niet te versmaden.
Om ca. 23.00 uur gingen we onder het tentzeil voor een 'goede' nachtrust. Althans dat dachten we (niet gerekend met wat -altijd- rumoerige ASAC'ers). Tip voor de volgende keer; Neem oordopjes mee !! dan slaap je tevree !!.
Tweede dag.
De volgende morgen was het opnieuw goed weer en startte met ontbijt naast de tent. Het weer was wederom goed, wel wat minder zon dan gisteren, maar gedurende de loop van de dag werd het steeds mooier. Wat je kunt zien aan een heerlijke lunch in de zon bovenop de rotsen. Wat wil je nog meer als ferfent klimmer.
De touwgroepen werden anders ingedeeld zodat iedereen weer met andere mensen kon klimmen. Cor was naar huis dus één voorklimmer minder.
Dit keer startte niet iedereen op hetzelfde massief. Kees, Koos en Wim kozen voor een traverse op de 'Jeunesse' en de 'Louis Philippe' waar Joris, Thomas en Patrick aan het 'top-ropen' (NL) waren. Ook het voorklimmen werd door dit trio onder leiding van Patrick geoefend. En naar horen ook niet zonder succes.

Omstreeks 18.00 uur was het weekend weer om en gingen sommigen al weer huiswaarts. Ongeveer een uur later gingen ook de laatsten -na nog een lekkere 'Belgse' zak patat- weer naar huis.
Touwcommando's.
Je weet als klimmer bestaan er aardig wat touwcommando's. Sommigen vastgelegd in de 'Eenheid van instructie' en anderen ontstaan uit gebruik.
Nu weet ook elke klimmer dat de gewenste spanning op het zekeringstouw voor een ieder verschilt. De één houdt van strak- en de ander van een los zekeringstouw.
In elk geval hebben we na dit weekend er weer een commando bij. "Touw in Jaaaa...!!". De betekenis lijkt me duidelijk en de mogelijke gevolgen ook. Zeker wanneer je er niet naar luistert.
Hoe dan ook, geen commando om te negeren en eentje om nooit te vergeten.
Zeker niet voor Marcel !!


Groetjes van de deelnemers:
Patrick, Marcel, Annelies, Kees, Koos, Sjaak, Ronald, Cor, Thomas, Joris, en Wim.


Auto route naar Freyr:
Antwerpen, Brussel, Namen (Autoweg E411), Afslag nr. 20 naar Rivages les Dinant (N97), na ca. 5 km bij de rivier links afslaan (N94). De rivier aan de rechter kant houden, de brug over de Lesse nemen. Na ca. 2km, de weg (N95) omhoog volgen richting Falmagne. Na ca. 2 km in een bocht aan de linkerkant het café CHAMONIX, rechts v/d weg is een grote parkeerplaats.

Terug reisverslagen

- Einde -