Frankrijk en Italie, zomer 2016.


In augustus 2016 zijn we met de auto en de tent vier weken door Frankrijk en Italie getrokken op zoek naar mooie natuur, cultuur en zon.
De route was niet vooraf gepland. Alleen Cogolin, een klein plekje vlakbij Saint Tropez, aan de Cote Azur hadden we op het oog. Een bezoekje aan onze dochter Anne met man en kinderen die hier op de camping zaten.

Uiteindelijk hebben we weer -geheel onverwacht- veel mooie plekjes ontdekt in het grote Frankrijk en een stukje Italie. En wij maar denken dat we Frankrijk kenden. Met name de "Gorges du Tarn" vonden we erg mooi. Mooier dan de 'Verdon' en 'Ardeche'. Je beleeft de kloven intenser doordat je vanaf meerdere (fysieke) niveau's het gebied kunt doorleven. Vanaf het water, strandjes, bruggen, direct langs de kraakheldere rivier, vanaf in de rotsen uitgehakte wegen en wandelpaden en vanaf de bovenzijde met prachtige vergezichten over de kloven.

Het werd weer een mooie vakantie zonder een dag regen met aangename temperaturen en blauwe luchten.
Tevens prachtig weer om te kamperen.

Ook de heen- en terugreis verliep soepel maar wel met wat vertraging rond Lyon op de heenweg. We reden via de 'Route Soleil" met een overnachting in Uchizy op een aardige camping direct aan de direct aan de Saône ca 1km van de A6. Het is een mooie camping maar om files te voorkomen is het handiger net na Lyon te overnachten. Gelukkig, ondanks toch wel twee uur files, waren we mooi voor het diner op de camping in Gogolin. Let wel op de snelheid op deze route, want na twee maanden vielen er twee bekeuringen van 45,- euries in de bus uit Frankrijk. Kennelijk wordt er meer gecontroleerd of is er een nieuwe afspraak over het innen van boetes met Nederland.

De terugreis liep dit keer via Parijs. Wederom twee dagen in de auto maar met dit keer een overnachting op de (oude bekende) camping Les Prés. Deze camping met Engels eigenaars ligt bij het dorpje Grez Sur Loing direct onder Parijs. We hebben hier al meerdere malen gestaan als tussenstop, voor een bezoek (met de trein) aan Parijs en om te boulderen in Fontain Bleau. Dit keer geen files maar een eigenwijze GPS waardoor we nog een keer mis reden in het hart van Parijs. Ook geen vrolijke situatie. Maar al met al ook een goede reis terug zonder ongelukken.

Côte Azur
De vakantie begon met een week aan de Côte Azur -de streek 'Le Var'- op de camping L'Argentiere in Cogolin. Een leuke camping met op de vaste plaatsen veel mensen uit Frankrijk en op het tententerrein veel jonge Hollandse geznnen zoals je op veel op campings in het hoogseizoen ziet. Frans spreken was niet nodig. Elke dag zijn we wel wezen zwemmen op één van de meerdere strandjes gelegen aan de azuur blauwe middenlandse zee. Mooie afgelegen baaitjes met rotsen of zand. Wel effe rijden, niet erg druk en voldoende plek om te parkeren.

Verder zijn we naast de zwoele avonden op de camping er ook 's avonds nog twee maal op uit getrokken. Een -niet te missen- bezoek aan Saint Topez en een avond naar Port Grimaud. Een leuk plekje gebouwd in en rond het water. Goed voor lekker eten en een rondvaart door de kanalen.
Foto reeks
Maritime Alpen
Vanaf de Côte Azur zijn we richting Italie gereden. Langs de kust tot bij Nice en dan door een prachtig berggebied richting de Maritime Alpen. Er rijden tevens veel motorrijders die de Col du Brouis hier oversteken. Ook plenty veel campings om een nachtje over te blijven.

Wij zijn doorgereden naar de 'Campeggio Sotto Il Faggio' na een tip van een collega. Een rustieke camping aan een klein riviertje zonder vaste plaatsen en verlichting en gerund door twee Italiaanse stelletjes. De camping is niet eenvoudig te vinden en bereikbaar via een smalle bergweg van maar drie meter breed waar grote caravans slecht overheen kunnen en -toch geprobeerd- een belemmering zijn voor tegemoedkomend verkeer. De camping is een prima uitvalsbasis voor bergwandelingen en ligt vlak bij de Rifugio San Giacomo.

Naast een bezoek aan nabij gelegen dorpjes Entracque en Valdieri zijn we ook nog afgereis naar Cuneo, de dichtsbijzijnde stad voor boodschappen. Op de camping is slechts een kleine supermarkt voor wat lokale producten en .......... lekkere wijn. Als alternatief wordt twee maal per week 's avonds door de eigenaren de oven aan gestoken voor het maken van Pizza's. Op inschrijving kun je lekker mee eten. Ook kun je brood bestellen voor het ontbijt waar Daniel dan 's morgen om gaat.
De Maritime Alpen is een droog rotsachtig deel van de Alpen. Vergelijkbaar met de Brenta en Cortina maar maar dan minder steil en heuvelachtig. De hoogste piek Argentera is 3290m en goed te beklimmen. Sommige paden tegenaan de puinhellingen (blokkenterrein) vergen goede schoenen en zijn vermoeiend om te lopen. Omdat het een Nationaal Park betreft vind je er geen skiliften en grote commerciele activiteiten. Ook zie je hierdoor plenty Gemsen, Steenbokken en Marmotten. Een leuk afwisselend gebied met tevens mooie meren en rivieren en goede weercondities om in te wandelen.

Naast wat luieren op de camping hebben we ook een huttentocht van drie dagen gelopen. Gestart vanaf Terme di Valdieri. Daar kun je met de openbare bus via Valdieri naar toe. Vervolgens door dennebos naar de rifugio Morelli Buzzi waar we een nachtje hebben geslapen. Daarna naar Rifugio Genova Figari waar we ook een nachtje hebben geslapen en als laatse via naar Rifugio Soria Ellena zonder overnachting weer terug naar de camping. Leuk om te doen maar wel heet in augustus. De huttenprijs voor een overnachting (dorm) excl. ontbijt bedraagt 18,50 Euro pp/nacht met 10,- Euro NKBV korting. Een kaart van het gebied is verkrijgbaar op de camping. Zelf hebben we onze Garmin Montana gebruikt. Dit ging prima en gaf goede resultaten.

Vissen in de rivier bij de camping is niet toegestaan. Dit is voorbehouden aan een elite vliegvisvereniging. Er wordt ook regelmaatig op gecontroleerd. Wel is er een dal verder een forelvijver 'put and take' maar helaas niet voor vliegvissers.
Alpes de Haute Provence
Vanuit Italie tot aan de Tarn hebben we uitsluitend over secundaire wegen gereden. Rustig op het gemak langs mooie plekjes. Zo zijn we over de 'Colla della Maddalena' pas van Italie naar Fankrijk de Alpes de Haute Provence ingereden. Langs één van de mooiste raft rivieren l' Ubaye met mooie vergezichten.

Omstreeks 15:00 zijn we naar een plekje voor de nacht gaan zoeken. liefst aan het water op een rustige camping. Dus niet op de camping Campéole Le lac direct aan het meer L'Ubaye in Saint Vincent les Forts maar de iets hoger gelegen camping LouPibou. De camping LouPibou heeft twee kampeervelden gescheiden door de weg naar het meer. Ruime plekken met veel zon.

We hebben wederom lekker geluierd in de zon en we zijn een middag naar het dichtsbijzijnde klooster Marie Saint Vincent les Forts geweest. Dit kloooster ligt vlakbij de camping op het hoogste punt in de omgeving. Vanaf dit punt is het ook mogelijk om te Parapenten. Vanuit het dal waait er een stevige warme wind tegenaan de heuvel die de parachutes omhoog stuwd.

Voor 80 euries kun je een tandem vlucht van een half uur uitvoeren. Veel geld maar met mooi weer zeker de moeite waard mits je natuurlijk heen hoogtevrees hebt. Na afloop kun je een video kopen voor 30,- euries. Ook deze is van goede kwaliteit en de moeite waard. Zeker leuk om te doen.
Foto reeks
Gard
Vanaf Saint Vincent les Forts zijn we weer via de 'Route National' langs de Durance rivier verder gegaan richting het Zuid-Westen. Daar scheen de zon dus dat was het doel. Halfverwege zijn we gestopt in het middeleeuws pitoreske dorpje Nyons. Bekend van de olijvenmarkt en de oude brug. Maar ook meer mensen hadden dit ontdekt want je kon niet met de auto het centrum in en je kon over de hoofden lopen. Oh ....... ja, het was hoofdseizoen voor ons ongebruikelijk om op vakantie te gaan. Wel goed weer maar ook veel toeristen.

Rond 13:00 na de lunch zijn we weer verder gereden. Mooie wegen, groen aangemerkt in onze oude en vertrouwde Michelin gids schaal 1:200.000. Rond 16:00 na het kruisen van de A7 zijn we weer op zoek gegaan naar een camping, liefst gelegen aan een riviertje. Onverwacht kwamen we zoekend naar een camping op onze GPS bij een leuke streek gelegen aan de Cèze. Plenty campings, meestal vier of meer sterren, allemaal vol Hollanders die vooraf reserveren waardoor er geen plek meer vrij was. Dus maar verder stroomopwaarts -camping op camping af- om te kijken of er nog een plekje vrij is.

Vlak voor het dorpje Gaudargues wederom over een onverhard stoffig pad richting de rivier. Hier zou de camping Les Lebellules liggen. Gelukkig maar twee sterren dus nog met meerdere plekjes vrij. Maar tevens vol met Belgen en Hollanders. Vanwege de hitte is de camping helemaal overgroeid wat weer wel fijn was. Ook het strandje aan de rivier lag er goed bij dus al met al goed voor drie nachten. De camping heeft een Hollandse eigenaresse dus ook wel weer gemakkelijk.

In de dagen dat we er zaten zijn we ook nog een dagje de omgeving wezen verkennen. Met name de dorpjes Gaudargues en Montclus waren een aangename verrassing. Het eerste dorpje met een gezellig centrum aan een kanaaltje dwars door het dorp. Kraakhelder water met mooie forellen maar verboden te vissen.

Montclus is een middeleeuws bergdorpje met het centrum bovenop de heuvel. leuk om te slenteren en een keertje te dineren. Je kunt er meerder restaurantjes vinden. Zo druk aan de rivier op de campings maar heerlijk rustig voor een diner bij kaarslicht. Voor ons een uitgelezen kans.

In de Cèze mag je wel vissen maar alleen met vergunning. Je hebt per regio een andere vergunning nodig. Deze kosten ca 16,- euro per dag. Een weekvergunning kost 32,- euro. Vergunningen kunnen overal verkrijgbaar zijn, aan het viswater, winkel, cafe, benzinepomp of het Office Du Tourisme. Dit verschilt per gebied.
Foto reeks
Lozère
Vanaf Les Lebellules vertrokken met regen richting de Tarn. Volgens de weersvoorspellingen zou het maar één dag slecht zijn. Gelukkig nog net de tent droog ingepakt.
Vermoedelijk onze laatste bestemming. Nog ca. een week te gaan. Wederom via de 'Route National' richting Florac. Daar zouden we een camping zoeken. Dit keer niet veel gezien onderweg. Veel regen met slecht zicht. De lunch, helaas .. maar omdat we Wifi nodig hadden voor de weersvoorspellingen, bij de Mc. Donalds. Toch wel weer gemakkelijk. Na de middag begon het op te klaren dus we kwamen met mooi weer aan in Florac. Een leuk plekje direct aan de Tarn. Er waren veel campings in de buurt dus maar weer zoeken mbv de GPS. Natuurlijk wel weer gelegen aan de rivier en niet te druk. De vliegenhengel moest nu toch wel eens uit de kofferbak. De tarn is een kraakheldere kalkrivier vol met vis dus het was nu of .......
Na twee campings te hebben gezien waar nog wel plek was -maar veel te strak georganiseerd- belanden we bij een bogaard met de naam 'Camping La Ferme'. Mooi gelegen aan de rivier vlakbij het rustige middeleeuse dorpje Quézac. Een kilometer verder kun je eten en boodschappen doen in het dorpje Ispagna. Onverwacht hebben we toch een week op de camping gestaan. De camping baas een oude 'patron' logeerde in een caravan bij de ingang. 's avonds als je in de tent lag hoorde je regelmatig de appels en peren vallen die weer door de konijnen werden aangevreten. Het sanitair was echt het minimale maar beter dan in sommige plekken in Tibet , Afrika of India.
We hebben ons die week niet verveeld. Veel met de auto op stap geweest en veel mooie plekjes bezocht. Er is een mooi vergezicht "Panorama du point sublime" vlakbij Les Vignes. Het gebied staat bekend om haar gieren dus ook af en toe met de verrekijker op stap. Dan kanoën op de tarn. Van Ste Enemie naar Malene en lunch in "Saint Chély du Tarn". Circa vier uur en 35 km peddelen voor 20,- euro pp. Leuk om te doen met mooie uitzichten onderweg.

Vele mooie oude dorpjes gezien. Bv... Ste Enemie, een middeleeuws dorpje met nauwe straatjes tegenaan een berg gebouwd. Maar ook Florac met haar mooie waterpartijen in het centrum en Saint Chély du Tarn met haar mooie brug.

Verder hebben we naast de momenten 's avonds op de camping ook een vliegvisdag ingelast. Het vergrijgen van de vergunning was nog niet zo eenvoudig maar uiteindelijk gelukt. Op de eerste plek in het cafe in Ispagna was de printer stuk, vervolgens naar de benzinepomp in Florac waar de computer stuk was uiteindelijk doorgereden naar het Office Du Tourisme in Le Pont de Monvert waar het wel lukte. Gelukkig, nog lunchen en op zoek naar viswater.

Eerst -richting Saint Maurice du Ventalon- in de rivier L'Alignon waar we halfverwege een mooi plekje vonden bij een brug. Een prachtig rustig plekje met helder water maar geen vis te zien. Vervolgens terug richting Florac waar we in de Tarn bij een mooie boogbrug bij Rampon een geschikt plekje hebben gezien.

Dit keer van bovenaf gespot met grote forellen. Helaas zo schuw dat ze al weg waren voordat we aan de oever stonden. Verderop was nog een kleine stroomversnelling waar we toch maar zijn neergestreken en de rest van de dag vissend en luierend hebben doorgebracht.

De Gorges Du Tarn is een prachtig gebied om zeker nog eens naar terug te gaan.
Algemene informatie
Reisdocumentatie:
 • National Geographic Reisgids, ISBN 978-90-215-8125-5.
 • Wandelkaart "Parco naturale delle Alpi Marittime" schaal 1:25.000
 • MICHELIN Toeristische wegenatlas van Frankrijk, ISBN 2-06-000271-0

  Kosten:
 • Campings, tussen € 12,- (La Ferme) en € 38,- (vier sterren) per nacht voor een tent met twee personen.
 • Berghutten, 'Maritime Alpen' € 18,50 pp per nacht (met € 10,- NKBV korting)
 • Visvergunning Frankrijk, 1e en 2e categorie € 16,- /dag en € 32,- /week
 • Kanoën Tarn, 35 km peddelen voor € 20,- pp.

  Internet referenties:
 • ANWB Vakantie -> Landen-informatie.
 • World Health Organisation.
 • Landelijke Coordinator Reizigersadvisering (LCR)
 • Reisadvies Ministerie van Buitenlandse zaken.
 • Travelclinic.
 • Gezond op reis.
 • Valuta informatie.
 • Google maps.
 • Terug reisverslagen