Beginnerscursus voorjaar 2001


Cursus Yvoir en Beez
Organisatie.
De cursus was een gezamenlijk initiatief van de regio's Zeeland / West-Brabant en Zeeuws Vlaanderen..
Het doel van de cursus was om in beginsel alle facetten van het rotsklimmen onder de aandacht te brengen. Dit betekende naast het behandelen van de theorie, praktische ervaring opdoen in de Ardennen en klimmen in de hal.

Programma.
 • 1e theorie avond in de klimhal Yellowstone te Roosendaal.
 • 1e praktijkweekend in Yvoir / Hotton.
 • 2e theorie avond in de klimhal Yellowstone te Roosendaal.
 • 3e theorie avond in de klimhal Yellowstone te Roosendaal.
 • 2e praktijkweekend in Beez.

  Meer informatie over het programma en eventuele vervolg-cursussen is te vinden op de betreffende regio-site's van de NKBV.
 • 1e theorie avond.
  Deze avond begon met de kennismaking met de docenten en de overige cursisten.
  Na een bakje koffie startte de 1e avond met een toelichting over het doel van de cursus en de uitreiking van de lesstof. Al snel werd a.h.v. het cursusboekje begonnen met een toelichting op de beschikbare materialen en de te gebruiken knopen. Als sluitstuk kreeg iedereen een borst- en een sportklimgordel uitgereikt om te oefenen met knopen en inbinden. Veel informatie die het komende weekend in de praktijk zou worden geoefend.
  Van klimmen in de hal kwam die avond niets. Dit zou voorbehouden blijven aan de volgende theorie avond.
  1e praktijk weekend in Yvoir.
  Het weekend van de 10e en 11e maart 2001 startte met een regenachtige zaterdagmorgen onderaan de rotsen in Yvoir. Gelukkig werd het al snel droog en konden we aanvangen met het klimmen. We werden verdeeld in groepjes van 3 cursisten en een voorklimmer. Met de middag werden de groepjes gewisseld. We hebben gemiddeld per persoon ca. 3 routes geklommen waarvan twee met een standplek op een relais. Om vijf uur toen de laatste groep ng in de rotsen hing begon het hard te regenen. Mannen nat, touw nat en ontzettend zwaar om te abseilen naar beneden. In elk geval toch een geslaagde dag ondanks het natte einde.

  In onze natte kleren snel naar de camping 'Riviere' aan de Maas waar we in de regen onze tentjes opzetten. Gelukkig heeft de camping een overdekt gedeelte waar we ons diner konden bereiden. Dit liep bij de één uit tot een uur en voor de ander was dit tien minuten. De maaltijd werd afgesloten met een bak koffie met flensjes. Na de afwas een borrel en omstreeks twaalf uur lag iedereen in de slaapzak.
  De volgende morgen onbijt onder het afdakje. Het regende nog steeds dus werd besloten naar de klimhal 'Rock Evasion' te gaan om daar wat te oefenen. Prusikken, abseilen en sportklimmen stond op het programma. Voor een ieder wat wils en voor velen een eerste ontmoeting met het sportklimmen. De dag werd succesvol afgesloten om een uur of vier, waarna iedereen vol van nieuwe indrukken weer naar huis reed om e.e.a. op het gemak te verwerken.

  2e theorie avond. Deze avond begon met een evaluatie van het weekend en de mogelijkheid voor het stellen van eventuele vragen.
  Na een bakje koffie worden de abseiltechnieken uitgelegd. Elke techniek met zijn specifieke voor- en nadelen. Na het betalen van de koffie op naar de hal voor wat praktijk. Abseilen, prusikken en zekeren stonden op het programma. Voor de liefhebbers kon er ook na afloop of tussendoor worden geklommen. Nadat iedereen aan de beurt was geweest kon men weer naar huis. De meeste cursisten bleven echter nog een poosje om een vier of een vijfje te klimmen.


  3e theorie avond.
  De laatste theorie avond werd besteed aan het toelichten van klimtechnieken in theorie en praktijk (na afloop in de klimhal).
  Centraal hierin stond het bewaren van je evenwicht m.b.v. de verschillende technieken. E.e.a. werd getoond met het verplaatsen van jhet zwaartepunt van je lichaam
  Het theorie gedeelte werd afgesloten met een vragenronde over hetgeen dat is behandeld in de afgelopen cursustijd.
  In de klimhal kon iedereen nog eens abseilen maar dan met b.v. een HMS karabiner, verschillende zekeringsvormen oefenen, prusikken of lekker vrij klimmen.

  2e praktijk weekend in Beez.
  Het cursus-weekend startte om 10.00 op de parkeerplaats onderaan de rotsen. Eindelijk een keer mooi klimweer. Er was geen zon maar het regende ook niet. Kortom een goed begin. Bijna iedereen was aanwezig; wat neer kwam op een gezelschap van een man of 15. De groepen werden zo ingedeeld dat de instructeurs (voorklimmers) elk ca. twee cursisten bij zich hadden.
  Het programma bestond uit -al het in de theorie geleerde- oefenen in de praktijk. Dit ging van inbinden tot een standplaats bouwen. Elke groep op haar eigen niveau. En voor een ieder wat wils. Zelfs het abseilen met een HMS-karabiner in de beenlus(sen) werd door sommigen als bijzonder 'plezant' ervaren. De meeste groepjes hadden geen tijd om uitgebreid te lunchen en aten de boterhammen tussen de klimbeurten door.
  's Middags begon het iets meer te waaien maar het bleef verder droog zodat de tent zelfs droog kon worden opgezet. Na dit karwei op naar ons 'restaurant' waar al snel het vertrouwde geluid van onze benzine (gas) brandertjes klonk. Maaltijd in de pan en smullen. Na de koffie alles netjes opgeruimd en voor de evaluatie op zoek naar een cafe, dat na een korte wandeling al snel werd gevonden. In het cafe, sober met vier tafeltjes een biljart en een bar (en wat vaste stamgasten) vond de DIPLOMA uitreiking plaats. Een kroon op je werk en een verklaring van de afwezige uurtjes voor de thuispartij.
  Om ca. twaalf uur op weg naar onze matjes.
  De volgende morgen werden we om acht uur gewekt door de luide stem van onze 'Zeeuws Vlaamse' wekker. De zon scheen volop en met het geluid van een bonte specht op de achtergrond starte de morgen met koffie en ontbijt. Na het opbreken van ons kampement snel naar de rotsen. Dit keer waren we niet alleen. Om één uur s' middags stonden er welgeteld 56 auto's geparkeerd onderaan de rotsen. Het mooie weer op zondag had veel klimmers gelokt zodat de keus in route's al snel beperkt was. De dag kon echter niet meer stuk, want klimmen in een T-shirt en korte broek is in deze periode toch wel heel bijzonder. Er werd met veel overgave geklommen. Zweet en spierpijn waren eerder regelmaat dan uitzondering. Helaas, om half vijf vertrokken de eerste mensen van de groep weer naar huis.

  Einde van de cursus en een inspannend leerzaam weekend!!!


  Met dank aan,
  Marcel, Patrick, Annelies, Moniek, Gerwin, Kees, Andreas, Claus, Vera en Erica voor de leuke en professionele verzorging.

  Terug reisverslagen

  - Einde -